Menopauza nu vine niciodată singură. Ci cu osteoporoză. Doctorul Cătălin Codreanu spune răspicat că femeile care au trecut de 50 de ani sunt în bătaia osteoporozei. Boala "acţionează" după vârsta de 50 de ani, afectând o femeie din trei femei şi un bărbat din cinci. Osteoporoza este o boală care avansează rapid după prima fractură osteoporotică.
Tratamentul durează cel puţin un an. Din acest motiv şi metodele profilactice sunt deosebit de importante. Un aport zilnic între 800 şi 1.000 miligrame de vitamina D şi 500 miligrame de calciu. Iată reţeta prin care putem preveni osteoporoza. Medicul Cătălin Codreanu insistă asupra obiceiurilor alimentare încă din copilărie, având în vedere că masa osoasă se defineşte până la 30 de ani. De asemenea, foarte importante sunt exerciţiile fizice care determină constituirea unei mase osoase puternice.
Diagnosticul precoce şi tratamentul pentru tot scheletul osos sunt recomandările în cazul osteoporozei. În luna octombrie, în farmacii şi cabinete medicale sunt nouă osteodensitometre pentru testări gratuite de osteoporoză în Bucureşti, Câmpulung Moldovenesc, Roman şi Iaşi. Celor depistaţi cu osteoporoză le sunt compensate financiar 100% testul DEXA şi în unele cazuri se poate acorda gratuit o parte din terapie, spune reumatologul Marius Albulescu. Osteoporoza poate fi depistată precoce chiar când sunt procente mici de pierdere de masă osoasă, prin testul Dexa, care utilizează radiaţie X de energie joasă, făcut gratuit, în octombrie, în mai multe centre din România, în cadrul campaniei pentru prevenirea maladiei. Osteoporoza poate fi depistată precoce şi prin sistemul FRAX, constând într-un set de întrebări în urma cărora pot fi detectate persoanele cu risc crescut pentru dezvoltarea bolii. Doritorii pot accesa gratuit sistemul la pagina http://www.shef.ac.uk/FRAX. Organizaţia Mondială a Sănătăţii încurajează medicii să folosească aceste metode.
Pentru 2020, numărul estimat al persoanelor cu osteoporoză ar putea fi de un miliard. Se poate observa că este un proces deosebit de avansat şi rapid din cauza îmbătrânirii populaţiei. Timpul de instalare a bolii este, în medie, vârsta de 50 de ani, precizează doctorul Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului.
FRACTURI. Potrivit statisticilor mondiale, osteoporoza afectează 75 de milioane de persoane în Europa, SUA şi Japonia. Numai în anul 2000, în lume, s-au produs nouă milioane de fracturi osteoporotice, o femeie din trei şi un bărbat din cinci în vârstă de peste 50 ani putând avea asemenea fracturi, spune dr Cătălin Codreanu. Totodată, o fractură anterioară creşte riscul unei alte fracturi cu 86%. În anul 1998, un studiu efectuat în Uniunea Europeană revela faptul că, la fiecare 30 de secunde apare o fractură osteoporotică, care constituie şi primul simptom "palpabil" al bolii. "În fiecare an, mai mult de un milion de persoane descoperă că suferă de osteoporoză, complicaţiile bolii ucigând în medie 150.000 de locuitori ai planetei. Cea mai întâlnită formă de fractură osteoporotică este cea vertebrală, însă riscul principal de deces îl constituie fractura de şold", precizează dr Cătălin Codreanu (foto).
Citește pe Antena3.ro