x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Osul cel lenes

de Florin Condurateanu    |    30 Iun 2005   •   00:00

In cazul bolilor de uzura ale articulatiilor, numite artroze, solutia este doar bisturiul. De altfel, aceasta este directia moderna a medicinei, care opineza ca reumatologul trebuie sa faca echipa cu ortopedul.

In cazul bolilor de uzura ale articulatiilor, numite artroze, solutia este doar bisturiul.De altfel, aceasta este directia moderna a medicinei, care opineza ca reumatologul trebuie sa faca echipa cu ortopedul.
Profesor doctor Dumitru Stanculescu, seful Clinicii de ortopedie din Spitalului Universitar Bucuresti, mentioneaza ca implantarea unei proteze de sold sau de genunchi in fazele avansate de coxartroza sau gonartroza inseamna ultima solutie, dar ca uzura articulatiilor trebuie sa fie preintampinata sau intarziata de alte interventii chirurgicale, care sa micsoreze riscul instalarii artrozelor. De exemplu, picioarele deformate in forma de "x" sau reversul, deformate in forma de "0" trebuie sa fie corectate de bisturiul ortopedului astfel ca axele deviate ale picioarelor sa fie rectificate pentru ca oasele sa calce corect in articulatii, prevenindu-se uzura. Este de mentionat si faptul ca implantarea unei proteze presupune ca dupa 10-15 ani sa se faca o revizie, adica o a doua operatie, introducandu-se o alta proteza mai complexa. Interventia chirurgicala numarul doi, efectuata dupa un numar de ani este mai complicata, se ajunge si la grefe de material osos la captele unde proteza s-a lipit la os.

Cazurile de artroza, de fenomene degenerative ivite prin trecerea anilor se intalnesc mai frecvent la picioare, adica la articulatia soldului si a genunchiului, mai rare sunt artrozele la articulatiile mainilor, adica la umar si la cot. Si asta fiindca mai des se uzeaza articulatiile picioarelor care sustin greutatea corpului, fata de componentele articulare ale mainilor, membrele superioare atarna, nu se afla sub sarcina gravitationala.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă