x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Oul din trompa

de Florin Condurateanu    |    22 Sep 2005   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Desi multe femei vorbesc despre sarcinile extrauterine, mai putin se stie ca dintr-o astfel de sarcina anormala se poate si muri. Motiv pentru care sarcina extrauterina este o urgenta.
Doctor Anca Simionescu, medic primar la Maternitatea Filantropia, cea care si-a facut cateva specializari importante in Franta, explica sarcina extrauterina pe scurt si pe intelesul tuturor. Oul nu se afla in cavitatea uterina cum este normal, ci in afara ei, cea mai frecventa localizare fiind in trompa uterina, care prin diametrul si structura sa nu poate adaposti mult timp o sarcina care evolueaza.

Care sunt factorii in masura a favoriza o sarcina extrauterina? In primul rand prin infectiile zonei pelviene cu chlamydia sau prin aparitia unor boli inflamatorii pelvine. Daca femeia are in antecedente operatii in zona pelvina si abdominala, de exemplu chiar operatie de apendicita, se pot crea conditii pentru o sarcina extrauterina. Contraceptia prin sterilet poate conduce la sarcina extrauterina, dupa cum si contraceptia cu progestative care incetinesc dinamica tubara, si sa nu uitam ca si tehnicile de fecundare in vitro pot provoca sarcini extrauterine. Daca femeia a avut deja o sarcina extrauterina, acest tip de sarcina cu oul in trompe poate recidiva. Care sunt semnele pentru diagnostic? In primul rand absenta menstruatiei, durere in zona pelvina, adica in zona abdominala inferioara, o sangerare in cantitate mica de culoare neagra. Prin ecografie si testul de sarcina pozitiv se diagnosticheaza o sarcina extrauterina. O mica parte din femeile cu sarcina extrauterina avorteaza prin caderea oului din trompa in cavitatea peritoneala si daca pacienta este atent supravegheata medical nu se face nici o interventie. Dar adesea sarcinile extrauterine necesita tratament chirurgical fie clasic, fie la laparoscopic.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sarcina extrauterina