Nutritionistii considera o greseala eliminarea painii din alimentatia zilnica.
Painea a fost denigrata mult timp pe motiv ca ingrasa. A venit timpul insa ca ea sa fie reabilitata. Nu trebuie sa vedem doar caloriile - 250 de kilocalorii la 100 de grame de paine -, ci aportul de glucide complexe, indispensabile bunei functionari a muschilor si a creierului.PROTEINE. Painea este o sursa de proteine vegetale, care le pot inlocui pe cele de origine animala, mai ales in cazul persoanelor care au aport excesiv. De asemenea, painea este importanta pentru continutul ei valoros in fibre. Aportul de fibre variaza in functie de tipul de paine. Si se stie ca painea neagra si cea de tarate sunt cele mai bogate in fibre. Dar painea din faina integrala contine, de asemenea, vitamine din grupa B si magneziu.
CONSUM. Nutritionistii sunt de parere ca fiecare are un consum propriu de paine. Astfel, un barbat care depune activitate fizica normala ar trebui sa manance aproximativ 250 de grame de paine zilnic, in timp ce o femeie care desfasoara aceeasi activitate are nevoie de 200 de grame pe zi. Bineinteles ca aceasta cantitate de paine va fi repartizata la mesele principale. De altfel, mai nou, in majoritarea dietelor, painea are locul ei bine precizat.
Painea are calitatea formidabila de a "taia" pofta de mancare si de a diminua apetitul pentru grasimi si dulciuri.
COPII. Ultimele studii
demonstreaza ca acest aliment
contribuie la imbunatatirea digestiei, se
dovedeste castigatoare in
lupta contra constipatiei.
Painea nu trebuie sa lipseasca
din alimentatia copiilor,
deoarece este importanta
in mentinerea energiei musculare.
( MAGDA MARINCOVICI )