x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Painea taie apetitul pentru dulciuri

Painea taie apetitul pentru dulciuri

16 Mar 2004   •   00:00

Nutritionistii considera o greseala eliminarea painii din alimentatia zilnica.

Painea a fost denigrata mult timp pe motiv ca ingrasa. A venit timpul insa ca ea sa fie reabilitata. Nu trebuie sa vedem doar caloriile - 250 de kilocalorii la 100 de grame de paine -, ci aportul de glucide complexe, indispensabile bunei functionari a muschilor si a creierului.

PROTEINE. Painea este o sursa de proteine vegetale, care le pot inlocui pe cele de origine animala, mai ales in cazul persoanelor care au aport excesiv. De asemenea, painea este importanta pentru continutul ei valoros in fibre. Aportul de fibre variaza in functie de tipul de paine. Si se stie ca painea neagra si cea de tarate sunt cele mai bogate in fibre. Dar painea din faina integrala contine, de asemenea, vitamine din grupa B si magneziu.

CONSUM. Nutritionistii sunt de parere ca fiecare are un consum propriu de paine. Astfel, un barbat care depune activitate fizica normala ar trebui sa manance aproximativ 250 de grame de paine zilnic, in timp ce o femeie care desfasoara aceeasi activitate are nevoie de 200 de grame pe zi. Bineinteles ca aceasta cantitate de paine va fi repartizata la mesele principale. De altfel, mai nou, in majoritarea dietelor, painea are locul ei bine precizat.

Painea are calitatea formidabila de a "taia" pofta de mancare si de a diminua apetitul pentru grasimi si dulciuri.

COPII. Ultimele studii demonstreaza ca acest aliment contribuie la imbunatatirea digestiei, se dovedeste castigatoare in lupta contra constipatiei. Painea nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor, deoarece este importanta in mentinerea energiei musculare.
( MAGDA MARINCOVICI )

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă painea