x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pasta de dinţi nu previne formarea cariilor

Pasta de dinţi nu previne formarea cariilor

de Marina Constantinoiu    |    07 Mar 2011   •   18:14
Pasta de dinţi nu previne formarea cariilor
Sursa foto: /iStockphoto

155231-untitled-1.jpgFluorul din pasta de dinţi şi apa de gură, destinat să prevină apariţia cariilor dentare, este în realitate ineficient, susţine un grup de experţi germani, potrivit The Times of India.

Explicaţia? Aşa-numitul strat de protecţie format de acesta este prea subţire, sunt de părere experţii.
Frank Muller, expert în fizica experimentală, împreună cu colegii săi de la Universitatea Saar din Germania, subliniază: cariile reprezintă una din problemele majore ale sistemului de sănătate din lume.
Până acum se considera că fluorul acţionează în aşa fel încât smalţul (substanţa solidă, de culoare albă care acoperă suprafaţa dintelui) devine imun la distrugere, adică îl impermeabilizează.
Studiul recent al echipei de cercetători de la Universitatea Saar demonstrează că stratul de fluor format pe suprafaţa dintelui are în realitate o grosime de numai şase nanometri. Pentru comparaţie, grosimea a două fire de păr ajunge la 250 de nanometri.

Astfel, pentru formarea unui strat de protecţie de grosimea unui fir de păr ar fi nevoie de aproximativ 10.000 de straturi standard de compuşi de fluor, susţin oamenii de ştiinţă germani. Datele obţinute de aceştia sunt în totală contradicţie cu rezultatele unui studiu anterior, potrivit căruia stratul protector format de fluor este între 10 şi 100 de ori mai gros, scrie The Times of India.

×