x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pastile cu fluor pentru copii

Pastile cu fluor pentru copii

07 Apr 2004   •   00:00

Fluorul este o substanta foarte importanta in prevenirea cariilor la copii, care se gaseste, in mod natural, in apa potabila si alimente. Stomatologii recomanda suplimentarea cantitatii de fluor inca din stadiul de nou-nascut, in regiunile geografice unde deficitul de fluor din apa este foarte scazut. Doza optima este de un miligram de fluor la litrul de apa.

ADMINISTRARE. Exista doua cai de administrare a fluorului la copii: pe cale generala - prin tablete si aplicarea locala a fluorului - direct pe dinti. „Ambele metode sunt la fel de bune si de eficiente. Tabletele cu fluor se dau acasa de catre parinti, in fiecare zi, pana cand copilul implineste 12 ani. Este important sa nu se intrerupa administrarea fluorului", afirma dr. Roxana Vlad, asistent universitar la Facultatea de Stomatologie din UMF „Carol Davila".

Pastilele se gasesc in flacoane de cate 265 de comprimate, iar pretul nu este mare. Pana la varsta de 3 ani, se administreaza doza minima, de 0,25 miligrame, intre 3 si 5 ani - 0,5 miligrame, intre 5 si 6 ani - 0,75 miligrame, iar pana la 12 ani - 1 miligram. Tabletele au gust dulce si se lasa sa se topeasca in gura, intre buza inferioara si dinti.

RECOMANDARE. Medicul stomatolog Roxana Vlad avertizeaza: „Fluorul nu este un panaceu universal. Numai o pastila nu este suficienta pentru a rezolva problema cariilor, ci intreg comportamentul preventiv contribuie la mentinerea unei danturi sanatoase. Alimentatia copiilor trebuie supravegheata, iar periajul cu pasta de dinti cu fluor este obligatoriu". (Steluta Indrei)


Harta geografica a fluorului

Dr. Roxana Vlad recomanda administrarea pastilelor cu fluor in functie de cantitatea acestuia din apa potabila. De aceea este necesara o harta a fluorului din apa potabila din Romania. In Moldova exista o astfel de harta. „Administratiile locale impreuna cu institutele de sanatate publica ar putea sa faca efortul de cercetare a fluorului din apa potabila pentru a veni in sprijinul medicilor. Pentru Bucuresti, cantitatea de fluor din apa potabila este mult sub un miligram pe litru".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă