x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Pastile false

de Steluta Indrei    |    15 Dec 2005   •   00:00
Pastile false

Intr-un raport asupra medicamentelor contrafacute, Uniunea Europeana avertizeaza cetatenii asupra pericolului reprezentat de pirateria in domeniul farmaceutic. Mai mult decat atat, potrivit statisticilor, fenomenul este in crestere.

In 2004, pe piata farmaceutica din Europa au fost descoperite peste 900.000 de medicamente contrafacute. Asta inseamna o crestere cu 45% fata de anul 2003.

Conform unui alt studiu, realizat de Agentia Americana a Medicamentului (Food and Drug Administration), medicamentele contrafacute reprezinta 10% din piata mondiala. Specialistii considera ca aceasta problema priveste in principal tarile in curs de dezvoltare. Dar iata ca, mai nou, nici Europa nu este ocolita de acest pericol. "Falsificarea medicamentelor constituie un factor de risc major pentru siguranta si sanatatea publica" este semnalul de alarma al autoritatilor Uniunii Europene. Utilizarea unor medicamente contrafacute nu inseamna doar ca nu-si fac efectul, ci, mai grav, pot provoca moartea. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 2.500 de persoane au murit in Nigeria in 1995 din cauza unor vaccinuri false, "oferite de o tara in care erau considerate sigure".

INTERNET. Achizitionarea medicamentelor prin internet favorizeaza falsificarea medicamentelor, conform raportului Uniunii Europene. "Deoarece site-urile care vand produsele respective sunt situate in alte tari, este foarte greu sa se respecte toate regulile privind cumpararea medicamentelor online", arata specialistii de la Agentia Europeana de Evaluare a Medicamentului (EMEA). Ei dau un exemplu ingrijorator: dintr-un studiu britanic realizat in 2004 reiese ca un comprimat de Viagra din doua cumparat online era un fals.

Din categoria falsurilor fac parte medicamente etichetate necorespunzator, copii ilegale ale medicamentelor, preparate farmaceutice care nu corespund normelor de calitate.

Pentru a intra pe piata farmaceutica, orice medicament trebuie sa aiba o autorizatie de comercializare emisa de autoritatile competente nationale si europene, daca se pune in vanzare si in Europa.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă