x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Patologii grave - Bolile unor presedinti

Patologii grave - Bolile unor presedinti

de Steluta Indrei    |    29 Mai 2006   •   00:00
Patologii grave - Bolile unor presedinti

John Fitzgerald Kennedy, Franklin Delanoe Roosevelt, Francois Mitterand... Sunt presedinti celebri care au condus natiuni importante ale lumii in ciuda faptului ca aveau o sanatate subreda.

Sanatatea sefilor de stat este foarte importanta, pentru ca poate influenta situatia unei tari intregi. Poate cel mai cunoscut caz este cel al presedintelui John Fitzgerald Kennedy. Desi la momentul cand era presedintele Statelor Unite ale Americii, adevarata sa stare de sanatate era un secret de stat, in prezent se stie ca era foarte bolnav. Totul incepe in primavara lui 1941, cand Kennedy a vrut sa se inroleze in armata. El este declarat inapt din cauza problemelor cu spatele: procesul de demineralizare a vertebrelor ii provoca dureri atroce de spate. El mai suferea de boala Addison, o afectiune rara a glandelor suprarenale. Pentru a suporta durerile de spate, Kennedy avea nevoie frecvent de injectii cu calmante puternice.

SUFERINTA SI POLITICA. Tot in Statele Unite, presedintele Franklin Delanoe Roosevelt, reales de patru ori, era foarte grav bolnav. El avea poliomielita si se lupta cu suferinte teribile. La conferinta de la Yalta din 1945, unde a impartit lumea cu Churchill si Stalin, presedintele Roosevelt era foarte slabit, de altfel stingandu-se din viata la putin timp dupa aceea. Istoricii s-au intrebat daca nu cumva starea precara de sanatate a lui Roosevelt a afectat negocierile atat de importante in fata unui Stalin puternic si sigur pe el. Cu toate acestea, nici Stalin nu a avut o sanatate de fier. El a murit in 1953 in urma unei hemoragii cerebrale.

SECRETE DE STAT. Nu numai celebrii presedinti americani si-au ascuns starea de sanatate, dar si Franta a cunoscut o situatie similara. Mandatul lui Georges Pompidou a fost intrerupt brusc din cauza evolutiei rapide a cancerului de care suferea de mai mult timp. Dupa moartea acestuia, Valery Giscard d’Estaing promitea sa dea publicitatii doua buletine de sanatate pe an. Nu s-a tinut niciodata de cuvant. In 1981, Francois Mitterand face aceeasi promisiune, dar, nu la mult timp dupa ce a devenit presedinte, este diagnosticat cu cancer, iar, pana la operatia pe care a suferit-o in 1992, buletinele de sanatate au ascuns adevarul.

ISTORIE SI EPILEPSIE
Mari imperii ale lumii au fost conduse de barbati in aparenta puternici, dar in realitate grav bolnavi. Cel mai elocvent exemplu este Imperiul Roman, in fruntea caruia s-a aflat Iulius Cesar, un imparat recunoscut pentru victoriile sale, dar si pentru faptul ca suferea de epilepsie. Dar nu este singurul conducator epileptic: tarul Rusiei Petru cel Mare si chiar Papa Pius al IX-lea aveau aceeasi problema. Regele Ludovic al XIV-lea a ocupat pana la varsta de 77 de ani tronul Frantei chiar daca viata sa a insemnat o suferinta continua, pentru ca era bolnav de hemofilie, o afectiune care se manifesta prin hemoragii masive. De boala acestuia se leaga si prima transfuzie din lume, care i-a fost facuta lui Ludovic al XIV-lea de medicul sau Jean-Baptiste Denis.

×
Subiecte în articol: sanatate viaţă sănătoasă