x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pericol - Deodorantele si cancerul de san

Pericol - Deodorantele si cancerul de san

de Steluta Indrei    |    10 Mar 2006   •   00:00
Pericol - Deodorantele si cancerul de san

Deodorantele - cele mai utilizate produse cosmetice - reprezinta un factor de risc in aparitia cancerului de san. Vinovat este aluminiul din continutul acestora.

Deodorantele sunt definite de Agentia americana a medicamentelor (Food and Drug Administration) ca fiind acele produse aplicate local pe piele in scopul combaterii transpiratiei. De fapt, sprayurile nu fac decat sa mascheze mirosul de transpiratie de la nivelul axilelor cu un alt miros.

Majoritatea deodorantelor disponibile in magazine si in farmacii contin saruri de aluminiu si de zirconiu, care au rolul de a reduce transpiratia - dusmanul a milioane de persoane, mai ales in sezonul cald. Totusi, transpiratia tinuta sub control este benefica, fiindca este un mecanism natural de reglare a temperaturii corpului.

STUDIU. Dr. Philippa Darbre de la Universitatea din Reading (Marea Britanie) a analizat rezultatele mai multor studii asupra efectelor nedorite ale deodorantelor. "Avand in vedere ca aluminiul se afla pe lista substantelor periculoase, este firesc sa il suspectam de aparitia cancerului de san", a declarat cercetatoarea. Ea a publicat recent rezultatele analizei in Journal of Applied Toxicology. Dr. Philippa Darbre, specialist in cercetarea substantelor cu efecte estrogenice, atrage atentia ca produsele chimice care actioneaza asemanator estrogenului (hormonul feminin) influenteaza riscul cancerului de san. Exista probe numeroase conform carora sarurile de aluminiu (reprezentand pana la 25% din compozitia unui antitranspirant) trec bariera pielii, pentru a ajunge in organism unde imita actiunea estrogenului.

EXPLICATIE. "Deoarece estrogenul este implicat in dezvoltarea cancerului de san, orice molecula cu actiune estrogenica care provine din exterior si care patrunde in san poate contribui la aparitia cancerului mamar la femei", a explicat dr. Philippa Darbre. Riscurile sunt cu atat mai mari cu cat, in cazul deodorantului, sarurile de aluminiu sunt aplicate la subrat, deci in apropierea sanului. Aceasta favorizeaza concentratia aluminiului in tesuturile mamare.

ATENTIE
Cum o veste proasta nu vine niciodata singura, cercetatoarea Philippa Darbre a anuntat ca aluminiul nu este singurul metal cancerigen de care trebuie sa se fereasca femeile. Cadmiul, aflat in tutun, se concentreaza, de asemenea, in tesuturile mamare favorizand aparitia unor tumori. Fiecare substanta poate avea un efect slab asupra organismului femeilor, dar cand sunt mai multe actioneaza impreuna, iar pericolul creste, concluzioneaza doctorul Philippa Darbre. Evident, daca de deodorante avem nevoie, Philippa Darbre le sfatuieste pe femei sa renunte la fumat pentru a reduce astfel numarul substantelor cancerigene.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă philippa darbre