x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pericolul din iarba

Pericolul din iarba

16 Aug 2004   •   00:00

Ce este mai placut decat sa te intinzi in iarba? Relaxare, odihna, prospetime…, dar si dermatita de contact. Aceasta este o afectiune cutanata provocata de expunerea la soare si contactul cu o planta.

STELUTA INDREI

Mai sunt si alti factori care provoaca dermatita de contact, pentru ca este "boala pe care o poate face orice om care intra in contact cu anumite substante caustice, iritative, produse chimice, produse cosmetice, medicamente, cu unele plante, cum ar fi rostopasca", spune medicul primar dermatolog Carmen Curea de la Spitalul Colentina.

TIPURI. Sunt doua feluri de dermatita de contact: iritativa si alergica. In primul caz apare o iritatie in scurt timp si strict in zona de contact cu factorul iritant. Nu inseamna ca persoana respectiva este alergica la acel produs. Dermatita iritativa de contact nu da manifestari la distanta si evolueaza mai mult sau mai putin in functie de substanta iritanta. Pielea se inroseste si apar mancarimile. Dermatita alergica de contact apare din cauza unor substante care nu provoaca alergii la orice om si din care este suficienta o mica doza pentru a declansa alergia. La persoanele alergice apar roseata, mancarimile, veziculele dupa o perioada mai mare de timp. Mai mult decat atat, apar si alte reactii in tot corpul.

EXEMPLU. Dermatita de contact cauzata de seva unor plante se numeste fitofotodermatoza si este foarte des intalnita vara. Daca aveti pielea uda atunci cand iesiti din piscina, lac sau pur si simplu din dus si doriti sa va uscati la soare, s-ar putea sa aveti o surpriza neplacuta. Combinatia dintre umiditate, razele ultraviolete ale soarelui si contactul cu iarba va poate provoca o eruptie cutanata neplacuta - dermatita de contact. In cateva ore apare roseata, insotita de senzatie de arsura si mancarimi. Apoi pielea se va acoperi de vezicule (basicute), ce apar exact in forma plantelor pe care v-ati intins. In general, eruptia dispare peste cateva zile, cu un tratament prescris de medic sau farmacist. Pentru a evita aceasta dermatita de contact, nimic mai simplu: atunci cand iesiti din apa, uscati-va foarte bine pielea si apoi stati la soare.

INCIDENTA

Dermatita de contact poate sa apara la orice varsta, dar este mai frecventa la persoane de varsta medie. Anumite persoane sunt predispuse la dermatita de contact din cauza scaderii capacitatii protectoare a pielii. Nu este mai frecventa la acei pacienti care sufera de alte alergii, ca de exemplu alergie la polen, acarieni, alimente sau medicamente. Specialistii spun ca dermatita de contact este cea mai raspandita boala profesionala. Cei mai expusi la aceasta afectiune sunt personalul medical auxiliar, medicii, farmacistii, lucratorii din industria chimica, alimentara etc.

COSMETICELE SI BIJUTERIILE

Sunt multe persoane care fac dermatita de contact la nichel, adica sunt alergice la anumite obiecte din metal care vin in contact direct cu pielea: catarame, nasturi, bijuterii, chiar din aur, dar de slaba calitate. Dermatita de contact la cosmetice survine atunci cand produsele sunt de slaba calitate sau sunt de buna calitate, dar vechi, sau pur si simplu nu sunt folosite pe zona indicata. "Am avut pacienti care si-au dat la ochi cu crema pentru calcaie. O alta problema sunt cremele folosite sub forma de panaceu: crema de galbenele este una dintre cele mai incriminate, pentru ca duce la iritatii severe. Mai grav este cand pacientii utilizeaza produse de uz veterinar, cum ar fi unguentul cu asocilin, care la tara se foloseste pentru cai", spune dr. Carmen Curea. Din cauza uleiurilor esentiale pe care le contin, parfumurile, in contact cu lumina soarelui, provoaca alergii. Nu sunt forme acute, dar puteti ramane cu o pata pe piele.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă contact dermatita