x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pericolul din veninul insectelor

Pericolul din veninul insectelor

18 Iun 2004   •   00:00

Persoanele alergice la intepaturile de albine si viespi trebuie sa respecte cateva reguli de prevenire, care pot sa le salveze viata.

STELUTA INDREI

Intepaturile de albine sau viespi provoaca reactii locale, reactii locale extinse si reactii generalizate. Cea mai grava forma de reactie generalizata este socul anafilactic. De asemenea, pot fi reactii pur alergice sau reactii pseudoalergice, care se mai numesc si toxice. Cele mai frecvente reactii toxice apar la intepaturile unui roi de albine sau viespi. Reactia alergica pura nu apare de la prima intepatura, explica dr. Adriana Nicolae, medic alergolog la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Ambulator si Medicina Preventiva. Pacientii alergici pot fi desensibilizati contra acestor reactii, imunizarea realizandu-se doar in cazuri selectionate. De retinut ca exista diferente intre intepaturile de albine si cele de viespi: albina lasa ac, se eviscereaza si moare, in timp ce viespea inteapa repetitiv si nu lasa ac. Daca o persoana este alergica la intepatura de albina nu inseamna ca va avea reactii alergice si la intepatura de viespe.

Reguli de profilaxie

Nu trebuie sa umblati desculti in iarba. Nu trebuie sa va imbracati in culori foarte vii si sa va parfumati. Daca sunteti intepati nu trebuie sa faceti miscari bruste, este important sa va protejati capul din cauza vecinatatii cu glota (daca este afectata nu veti mai putea respira). Este mai bine sa nu beti lichide dulci in spatii deschise si sa nu mergeti cu geamul deschis la masina, iar cand mergeti pe bicicleta sau motocicleta sa aveti capul protejat de o masca sau casca. Trebuie sa culegeti fructe cu mare atentie si sa le depozitati departe de casa, iar resturile menajere trebuie sa fie bine acoperite. Daca in vecinatatea casei exista cuiburi de viespi, acestea trebuie distruse cu prudenta si bineinteles nu de catre persoanele alergice.

Masuri de prim ajutor

Potrivit medicului alergolog Adriana Nicolae, daca totusi ati fost intepati nu trebuie sa manipulati acul brutal pentru ca veninul se poate disemina si puteti infecta locul respectiv prin zgarierea sa. Cand stiti ca aveti o reactie severa in antecedent trebuie sa purtati asupra dumneavoastra o trusa de urgenta si un card in buletin sau in carnetul de conducere. Daca exista pericolul unui soc anafilactic este recomandata purtarea unui autoinjector cu adrenalina – un medicament care salveaza viata. Persoanele care prezinta reactii severe trebuie sa se prezinte de urgenta la medic.

Trusa si cardul alergicului

Este vital ca persoanele cu risc maxim sa aiba asupra lor trusa de urgenta si “Cardul pacientului alergic“, care poate fi procurat de la medicul alergolog. Acesta consemneaza pe card diagnosticul, reactia alergica si tratamentul de urgenta. Trusa de urgenta cuprinde un antihistaminic de ultima generatie, un preparat cortizonic de injectare intramusculara sau intravenoasa si adrenalina – o fiola sau de preferat autoinjector, care se poate administra mult mai rapid. Din pacate, in Romania nu se mai gasesc astfel de autoinjectoare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă reactii