x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Picioare suple

14 Iun 2005   •   00:00

Vara si-a intrat in drepturi, cu temperaturi de 32-34, chiar si 36 de grade. Si fie ca sunteti acasa, fie ca ati plecat deja in concediu, apa ramane cel mai cautat factor de mediu din sezonul estival.

Vara si-a intrat in drepturi, cu temperaturi de 32-34, chiar si 36 de grade. Si fie ca sunteti acasa, fie ca ati plecat deja in concediu, apa ramane cel mai cautat factor de mediu din sezonul estival.

Pentru a ineca stresul si pentru a face putina miscare, va recomandam sa profitati de vara si sa imbinati apa cu o activitate fizica clasica – ciclismul. Iesiti la o plimbare cu hidrobicicleta. In lacurile din marile parcuri, la mare...
Mersul pe hidrobicicleta este o activitate recreativa, de agrement, cu caracter sezonier. Nu presupune limita de varsta, nici antrenament prealabil si nici nu e musai sa stiti sa inotati. Nu trebuie decat sa aveti chef sa pedalati. Fie singuri, fie in compania prietenilor...

Hidrobicicleta combate varicele


Despre aceasta forma de miscare, doctorul Gabriel Panait, medic specialist in medicina sportiva, de la Ambulatoriul pentru Sportivi Bucuresti – Centrul Medical Vitan, afirma: "Mersul cu hidrobicicleta antreneaza fizic organismul si are efecte favorabile pentru sistemele cardiovascular si respirator. In special, este antrenata musculatura membrelor inferioare, hidrobicicleta fiind recomandata tuturor, indiferent de varsta sau profesie. Iar, spre deosebire de bicicleta, cu hidrobicicleta se pot plimba si persoanele care au probleme cu mentinerea echilibrului, datorita pozitiei asezat pe scaun. La copii, mersul pe hidrobicicleta contribuie la calirea organismului, datorita curentilor, vantului si soarelui la care sunt expusi.

Efecte pozitive se pot inregistra si la persoanele cu o gama diversa de afectiuni, hidrobicicleta putand fi folosita si ca metoda de recuperare si de refacere in conditiile unui consult medical prealabil (mai ales in cazul persoanelor care sufera de afectiuni cardiovasculare). De asemenea, aceasta activitate de miscare este recomandata celor cu afectiuni artrozice la nivelul articulatiilor mari ale membrelor inferioare (glezna, genunchi, sold). Deoarece, prin antrenarea musculaturii, se mentine si se imbunatateste mobilitatea articulatiilor afectate, in conditiile unei uzuri articulare minime. In aceste afectiuni, hidrobicicleta poate fi cuplata cu o cura balneara".
Iar daca stati foarte mult timp in picioare sau asezati si va ganditi ca picioarele dumneavoastra ar putea fi afectate de aparitia varicelor, sa stiti ca, prin miscarea alternativa a membrelor inferioare, hidrobicicleta este un excelent mijloc de combatere a lor.

SFATUL MEDICULUI
Pentru a nu avea neplaceri, dr. Gabriel Panait ne sfatuieste sa nu facem excese, sa fim atenti ca hidrobicicleta sa functioneze corespunzator si, in prealabil, sa facem cateva exercitii de stretching si de incalzire. In cazul persoanelor cu afectiuni lombare, medicul le recomanda sa verifice inainte de a se urca in hidrobicicleta daca scaunul le permite efectuarea unor miscari comode. De asemenea, este foarte important sa va protejati de insolatie, purtand sepci, bascute, si sa va hidratati corespunzator. In timp ce pedalati, evitati fumatul si consumul de alcool!

STIRI
HIPERTENSIUNE. In cazul hipertensiunii, antrenamentul fizic face parte din tratament, alaturi de medicamente. Prin activitate fizica, inima, mai bine antrenata, va bate mai putin repede decat inainte pentru acelasi efort depus. Iar vasele coronariene, care hranesc inima, se vor dilata mai bine, ceea ce contribuie la o functionare optima a acesteia. In acest sens sunt recomandate: mersul pe jos, alergarea usoara, inotul, gimnastica.

SARCINA. Pentru a nu avea sarcini dificile, gravidele trebuie sa practice o activitate fizica. Acesta este indemnul dr. Larry Wolfe, profesor la Universitatea Queen’s. Acestor femei sportul le reda un plus de energie si de optimism, le ajuta sa-si mentina o greutate optima in cadrul fiecarei etape a sarcinii, sa aiba o nastere mai usoara si o refacere postnatala mult mai rapida, comparativ cu cele care considera ca in aceasta perioada trebuie sa se relaxeze si sa renunte la activitatea fizica. De asemenea, sportul previne diabetul si durerile de spate. Dar aceste femei trebuie sa evite activitatile care constau in contacte fizice sau prezinta risc de alunecare sau cadere.

SQUASH. Spre deosebire de tenis, cu care este inrudit, squash-ul este un sport in care mingile sunt trimise intr-un perete si nu sunt servite direct adversarului. Practicat in spatiu inchis, pe un teren de sase ori mai mic decat cel de tenis, squash-ul va ajuta sa dobanditi agilitate, precizie, rapiditate in miscari si in gandire, reflexe mai bune si sa ardeti caloriile, datorita intensitatii efortului depus in timpul partidei.

JUDO. Considerat a fi primul dintre artele martiale, judo este in lumea intreaga atat un sport, cat si o filozofie. Judo dezvolta viteza de reactie, capacitatea de anticipare, de aparare, de coordonare. El antreneaza majoritatea muschilor si articulatiilor, cu mentinerea flexibilitatii acestora. Specialistii le recomanda parintilor ai caror copii sunt plinuti, dar si introvertiti si neincrezatori in propriile forte sa-i incurajeze pe acestia sa practice judo. Totusi, din cauza miscarilor intense si repetate, acest sport nu este indicat persoanelor cardiace si celor care sufera de afectiuni respiratorii.

RISC. Persoanele sedentare prezinta de trei ori mai multe riscuri de a suferi accidente cardiovasculare (infarct miocardic sau accident vascular cerebral) decat cele care fac sport regulat. La persoanele cu varste intre 35 si 60 de ani, riscurile de mortalitate cardiovasculara scad cu 30% pana la 60%, daca practica timp de trei ore saptamanal o activitate fizica solicitanta sau sase ore o activitate lejera, gen gradinarit, jogging, ciclism.

GOLF. Unul dintre sporturile care dezvolta concentrarea, precizia, calmul, coordonarea miscarilor este golful. Pentru a practica acest sport este indicat sa aveti conditie fizica – tinand cont ca jocul implica miscare, in jur de 8-10 km parcursi pe jos – si forta musculara, pentru a putea lovi corect mingea. Activitate care se poate practica la orice varsta, golful este benefic pentru aparatul cardiovascular, pulmonar, pentru articulatii si muschi. De asemenea, golful contribuie la marirea increderii in propria persoana, confera perseverenta, are efect antistres, ne ajuta sa evadam din cotidian si sa petrecem timp in natura.
×