De la piercing nazal o tanara studenta la biologie a murit. Istoria acestui dramatic caz care a aparut recent intr-o publicatie de specialitate din Franta relanseaza avertisementele asupra pericolului pe care-l prezinta aceasta moda.
Avertismentul este reluat intr-un moment cand aceasta practica este in mare voga printre adolescenti. Scopul avertismentelor este informarea adolescentilor asupra pericolelor.Tanara in varsta de 19 ani a decedat din cauza unei endocardite infectioase provocata de o bacterie. Piercing nazal a facilitat patrunderea in organism a unei bacterii ucigase. Drama a declansat alerta. Cand asemenea âoperatii" se fac in zone de filtrare cum este nasul, pericolul este si mai mare. Filtrele naturale din nas sunt afectate, piercing reducand capacitatea acestora de a stopa intrarea microbilor.
Persoana care se hotaraste sa-si orneze trupul in acest mod trebuie sa stie ca piercing poate provoca boli cronice de piele, infectii dentare, alergii la metalul din care este facuta bijuteria.
O ancheta declansata in urma decesului tinerei studente a aratat ca 11 prelevari bacteriologice au fost pozitive, respectiv, materialele folosite prezentau bacterii, iar intr-o prelevare a fost depistat chiar si un virus.
Infectie cu germenele pioceanic
Potrivit unui studiu foarte recent, in 13% dintre cazurile de percing in ureche persoanele respective s-au infectat. O treime din aceste infectii au fost cauzate de pioceanic, germene extrem de periculos si rezistent la antibiotice.
Partea superioara a urechii este un cartilagiu, tesut slab vascularizat. In caz de infectii, celulele care au misiunea de aparare imunitara nu pot sa ne ajute. Studiul mai evidenteaza ca multe infectii sunt induse de manipularea ustensilelor fara respectarea normelor igienico-sanitare.
Aceasta presupune ustensile omologate, perfect sterilizate, de unica folosinta. Pentru limitarea riscurilor, in Franta, doctorul Guiard-Schimd de la Spitalul Rothschild din Paris a redactat un ghid de practica a piercing.
Magda Marincovici
Poarta de intrare a virusilor HIV
Directorul Institutului de Boli Infectioase âMatei Bals", conf. dr. Adrian Streinu Cercel, precizeaza ca âPiercingul fiind o operatie de strapungere implica riscul unor boli ca: HIV/SIDA, hepatita B, C, reactii alergice, daca nu este efectuat intr-un cabinet de specialitate, autorizat". Piercingul inseamna unele secretii care se aduna in jurul bijuteriei. Acesta reprezinta mediul ideal de inmultire a microbilor. Pentru a evita necazurile este necesara dezinfectarea frecventa a locului, care se vindeca treptat.