PULSUL MEDICINEI
Conf. dr. Daniela Bartos, sefa sectiei medicina interna din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca, spune ca blocul de gradul 1 este o prelungire a conducerii impulsului.
In aceasta tulburare acuta de gradul 1, omul nu simte nimic si nu este necesar nici un tratament. Blocul de gradul 2 se deceleaza pe electrocardiograma si inseamna o pauza in contractia ventricolului generand palpitatii si ameteli. Tot in blocul de gradul 2 se incadreaza si acea situatie cand stimulii din nodul sinusal aflat in atrium stang ajung doar o parte in ventricul. Iar suferindul resimte palpitatii, ameteli, respiratie grea la efort, batai rare ale pulsului (tahicardie). Grav insa este blocul de ramura cu grad inalt, cand, de exemplu, din 7 stimuli porniti din atriu ajunge in ventricol doar un stimul si pulsul se incetineste pana la 25-30 pe minut. Foarte grav este blocul de gradul 3, cand apare o intrerupere completa intre activitatea electrica a atriilor si activitatea electrica a ventriculelor. Pulsul ajunge la 16-18 batai si suferindul lesina, are convulsii, creierul este neirigat suficient.
Blocurile de ramura acute nu apar pe inimi normale. Blocurile de ramura dreapta se observa numai pe electrocardiograma, bolnavul nu are nici o manifestare, insa blocul de ramura stanga cu cele 3 categorii inseamna o afectare a inimii. De aceea trebuie tratata boala veche a cordului care a generat blocul de ramura stang. Din starea de cardiopatie ischemica se poate ajunge la blocuri de ramura. Infarctul provoaca blocuri de ramura grave sau mai putin grave. In blocurile de ramura care necesita o medicatie, medicamentele se iau toata viata. Caci se trateaza boala de fond. In blocuri de ramura se mai implanteaza sub pielea pieptului si stimulatori asemanatori pacemeker-urilor avand rolul de a trimite stimuli electrici pentru a corecta activitatea ventriculelor.Citește pe Antena3.ro