LA STOMATOLOG
|
Citește pe Antena3.ro
Igiena dentara
Tratamentul gingivitei consta in indepartarea placii bacteriene sau/si a tartrului. Acest lucru nu este intotdeauna usor de facut, pentru ca, in timp, placa bacteriana se maturizeaza si absoarbe ioni de calciu si fosfat, transformandu-se in tartru, mai dificil de indepartat de pe dinte. Totusi, daca placa bacteriana se indeparteaza zilnic, dintele poate fi mentinut curat. Orice situatie care il impiedica pe pacient sa indeparteze placa trebuie evitata sau rezolvata. Aceasta include mentinerea unui contur corect al coroanelor si radacinilor dentare, evitarea puntilor care nu pot fi curatate si eliminarea ariilor de inghesuire dentara care compromit eficienta tehnicilor de curatire. Daca tratamentul gingivitelor nu se face corect, acestea evolueaza spre o parodontita marginala cronica profunda, finalizata cu pierderea dintilor si disparitia astfel a parodontiului marginal.Comportamentul individual
Obiectivul educatiei sanitare stomatologice este influentarea atitudinii si comportamentului individual in pastrarea sanatatii orale pentru toata viata si prevenirea afectiunilor cavitatii bucale. In prima faza se urmareste prevenirea aparitiei bolii si a tulburarilor, vizand, in special, indivizii sanatosi. In preventia secundara se are in vedere stoparea bolii prin detectarea timpurie si tratament. Faza de prevenire tertiara consta in ajutorarea pacientilor de a suporta consecintele bolii si limiteaza riscul de recidiva.
STIRI
|
HALENA. Respiratia urat mirositoare poate fi combatuta cu ajutorul fitoterapiei. De exemplu, specialistii recomanda mestecarea in fiecare zi a catorva frunze proaspete sau uscate de menta, melisa, patrunjel, frasin sau boabe de cafea. Apoi, trebuie consumat un fruct (mar sau para). Pentru spalarea gurii sunt indicate infuziile de nuc sau decocturile de cimbrisor. De asemenea, se poate face un amestec de apa cu esenta de cuisoare sau un decoct din rozmarin, salvie si cuisoare. Unul dintre aceste preparate poate fi folosit in perioada abandonarii fumatului.
FUMATORI. Cercetatorii britanici au descoperit, in urma unui studiu, ca fumatorii care sufera de diverse afectiuni ale gingiilor se pot vindeca la un an dupa ce au renuntat la acest viciu. "Stomatologii stiu deja ca fumatorii stau mai prost la capitolul sanatate orala decat cei care nu fumeaza. Insa studiul nostru arata ca, daca acestia renunta la tigara si se trateaza corespunzator, vor reusi sa aiba gingii sanatoase", explica Philip Preshaw, realizatorul studiului, de la Newcastle Universitys School of Dental Sciences din Anglia.
ALBIRE. Oamenii de stiinta americani ii atentioneaza pe cei care folosesc produse pentru albit dintii ca excesele pot cauza probleme grave ale dintilor si ale gingiilor. Doctorul Nancy Rosen, un stomatolog din New York, precizeaza ca "dintii vor deveni foarte sensibili, marginile vor capata o nuanta albastruie, iar gingiile se vor infecta usor". De aceea, specialistul recomanda ca albirea dintilor sa se faca numai sub indrumarea medicului stomatolog.
|