x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Placebo şi nocebo

Placebo şi nocebo

de Oana Antonescu    |    18 Mai 2009   •   00:00
Placebo şi nocebo
Sursa foto: Sean Locke/iStock

O atitudine pozitivă, asociată cu efectul placebo, ne poate însănătoşi. De partea cealaltă, gândurile negative, asociate cu efectul nocebo, ne pot îmbolnăvi. Astfel, dacă citiţi prospectul medicamentelor şi vă autosugestionaţi asupra efectelor adverse, este foarte posibil să le experimentaţi.



Puterea de sugestie este foarte importantă în lupta cu boala. Pastilele cu zahăr sau injecţiile cu ser fiziologic s-au dovedit de nenumărate ori eficiente în tratamentul unor boli, în ciuda faptului că ele nu au nici un efect terapeutic.

A fost demonstrat că succesul acestei terapii neconvenţionale se datorează unor mecanisme psihologice de autosugestie care definesc efectul placebo. El are, potrivit noilor cercetări, un frate geamăn, care nu este nici pe departe la fel de benefic pentru sănătatea noastră: efectul nocebo. Potrivit oamenilor de ştiinţă, şi gândurile negative ne influenţează sănătatea, producând ceea ce ei au numit efectul nocebo.

Ne putem induce aceste gânduri negative citind, de exemplu, efectele secundare inscripţionate pe prospectul medicamentelor, potrivit unui articol publicat de revista New Scientist. În acest mod, putem ajunge să experimentăm simptomele care ne-au rămas întipărite în minte şi să influenţăm rezultatul tratamentului, semnalează cercetătorii.

Efectul nocebo poate fi observat zilnic în practica medicală. "Aproximativ 60% dintre pacienţii care urmează şedinţe de chimioterapie au simptome neplăcute chiar înainte de a primi tratamentul. Uneori se întâmplă cu câteva zile înainte de a merge la spital, alteori chiar în drum spre spital", potrivit psihologului Guy Montgomery, de la Facultatea de Medicină Mount Sinai, din New York.

Bolnavii pot experimenta simptome neplăcute doar la gândul că vor primi un tratament sau doar auzind vocea medicului. Un studiu citat în revista New Scientist arată că femeile care au convingerea că vor suferi un infarct sunt de patru ori mai predispuse decesului prin boli cardiovasculare în comparaţie cu alte femei.

Potrivit unui alt studiu, bolnavii care sunt convinşi că nu vor supravieţui unei intervenţii chirurgicale chiar au un risc mai mare de a deceda pe masa de operaţie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă