x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Plamanul ca un horn

Plamanul ca un horn

28 Aug 2004   •   00:00

De dimineata pana seara opereaza chirurgii de torace plamani invadati de cancer, incearca sa lungeasca macar cu un an viata acestor nefericiti loviti de groaznica boala.

Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU

Cu atat mai mult cu cat cancerul de plaman este una dintre cele mai agresive forme de cancer si cu atat mai mult cu cat el este foarte raspandit, se situeaza pe locul unu in cazul barbatilor. Chirurgii de torace spun ca plamanul de fumator arata ca un horn plin de funingine, e si mai putin fiabil, plamanul neoplazic n-are elasticitate, se rupe ca hartia.

Cum poate intra in alerta omul in caz ca s-a infiltrat un cancer de plaman? Cel mai indicat ar fi ca dupa 40 de ani sa faca o radiografie din sase in sase luni, ea fiind prevazuta in lista asigurarilor de sanatate. In radiografie se vede orice formatiune crescuta in plaman mai mare de un centimetru. Apoi, fumatorul trebuie sa se ingrijoreze cand apare o tuse deosebita de tusea tabagica, sa se alarmeze cand in sputa care insoteste asa-zisa toaleta de dimineata a fumatorului apare un firicel de sange. La control trebuie sa-l trimita si o scadere in greutate, o stare de indispozitie, o stare de astenie, aparitia unei febre de 37,5 grade. Ingrijoratoare sunt si unele dureri de articulatii, de genunchi, glezne, coate, care se insotesc adesea cu cancerul de plaman. Cand apar dureri de umar sau de brat, la origine s-ar putea afla si un cancer de varf de plaman. Cand tumora este situata in centrul plamanului, chirurgul este obligat sa scoata tot plamanul. De altfel, asta nu inseamna moarte, fiindca proiectul intocmit de Creator pentru organismul omenesc permite prin supradimensionare ca un om sa poata trai cu un singur plaman, de fapt si cu un lob de plaman din totalul de cinci. Abandonarea fumatului incepe imediat sa scada riscul de cancer, dar, din punct de vedere cardio-vascular pericolul continua, caci ramane ateroscleroza inlesnita de tutun. Din punct de vedere al cancerului de plaman, dupa zece ani de la abandonarea fumatului riscul de neoplasm se reduce ca la un nefumator.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă plaman