x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Plouatul In gura

Plouatul In gura

de Florin Condurateanu    |    10 Sep 2005   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Romanul are, ca de obicei, vorbe inspirate. Spune despre unii oameni carora li s-a impins in fata maxilarul inferior cum ca "le ploua in gura".
Din pacate, barbatului despre care vorbim, mandibula ii avansase fata de maxilar, buza de jos, la randu-i, era si ea alunecata in fata si omul nu arata prea placut. Din pacate, necazul omului nu era doar ca estetica lui nu placea, dar el avea si deficiente de dictie, de masticatie, de inghitire. Profesorul doctor Alexandru Bucur, seful Catedrei si Clinicii de chirurgie buco-maxilo-faciala din Facultatea de Stomatologie a Universitatii "Carol Davila", spune ca aceste infirmitati, din care face parte si cazul de mai sus, trebuie reparate nu numai pentru alungarea urateniei chipului, dar mai ales pentru modificarea aspectelor functionale. Fiindca barbatul de mai sus nu realiza o muscatura corecta cu dantura, dintii nu calcau unii pe altii. El mesteca doar cu ultimele doua masele. Cu dintii din fata nu putea rupe o bucata de carne sau un fir de ata.

Daca repararea acestui prognatism dentar nu se poate face cu aparate ortodontice, se ajunge la interventia chirurgicala, operatia soldandu-se fara cicatrici, fiindca se face prin gura. Aceste anomalii dento-maxilare comporta un lant de etape. Tocmai de aceea, ele dureaza doi ani si jumatate. Prima etapa - prechirurgicala - se face cu aparate ortodontice, cu acele "sarme" menite sa alinieze dintii, astfel ca maxilarul sa se circumscrie cu mandibula. Apoi, chirurgia buco-maxilo-faciala indreapta maxilarele si mandibulele impinse ba in fata, ba retrase spre interior, dupa ce s-a efectuat o proba a operatiei pe un model ca sa se convinga atat chirurgul, cat si pacientul ca treaba iese bine. Urmeaza iarasi o etapa cu aparate ortodontice, pentru a finisa lucrarea facuta de bisturiu. In final se recurge la chirurgia plastica, cand se corecteaza nasul, buzele, se micsoreaza pielea de sub barbie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă