x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Povestea ficatului gras

Povestea ficatului gras

de Florin Condurateanu    |    07 Mai 2009   •   00:00

Umblă prin populaţie o idee care se dovedeşte a fi greşită. Zice românul că ficatul gras e cea mai uşoară boală de ficat, ceea ce este eronat.



Ficatul gras este o etapă a altor boli şi această steatoză de-rapează spre boli grave, spre ciroză, de exemplu. Explicat mură-n gură, ficatul gras înseamnă că în celulele lui se depune grăsime, împiedicând funcţionarea celulară. Explică boala de ficat gras, adică de steatoză hepatică, prof. dr Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie.

Ficatul gras poate fi clasificat în alcoolic şi nealcoolic. Steatoza hepatică alcoolică este legată de consumul exagerat şi zilnic de alcool. Dar noi ne vom ocupa de steatoza hepatică nealcoolică. Ficatul gras este strâns legat de obezitate. 70% dintre obezii moderaţi au steatoză hepatică. Iar dintre marii obezi, de peste 130 de kilograme, 95% suferă de ficat gras.

Şi diabetul este în corelaţie cu ficatul gras. În rândul diabeticilor, 65%-70% prezintă şi steatoză hepatică. Cei cu dislipidemii, adică cu grăsimi mari în sânge, intră în categoria celor cu ficat gras. Dintre oamenii cu colesterolul mare 30% au ficat gras. Situaţia este mai gravă la cei care au trigliceride multe în sânge. Dintre aceştia, 60% sunt bolnavi de steatoză. Iar cei care cumulează colesterol mare şi trigliceride multe în analizele de sânge, în majoritate (90%-95%) suferă şi de steatoză hepatică.

Din toată prezentarea de mai sus, în prim-planul scenei apare acel atât de comentat în ultimul timp sindrom metabolic X. Această afecţiune este o boală a modului de viaţă în timpurile moderne. De vină sunt alimentele în exces, care aduc mai multe calorii decât sunt cheltuite; acuzat este şi sedentarismul, iar luxul de a mânca prea multe grăsimi, prea multe dulciuri concentrate şi sare duce la obezitate, o altă componentă a sindromului metabolic.

Reamintim că, în materie de greutate în plus, bărbatul nu trebuie să depăşească 102 cm măsuraţi peste abdomen. Iar femeile au limita acceptată de 88 cm.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gras