x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pozitia anormala a testiculului

Pozitia anormala a testiculului

15 Oct 2004   •   00:00

Testiculul necoborat in scrot este o malformatie congenitala. Aceasta deficienta se intalneste la aproximativ 2%-3% dintre nou-nascuti. Ea trebuie corectata la timp pentru a evita aparitia tumorii.

MAGDA MARINCOVICI

In termeni medicali, testiculul necoborat in scrot se numeste ectopie testiculara. Din fericire, aceasta anomalie este tratabila.

EXPLICATIE. In cursul vietii intrauterine, testiculele sunt situate in regiunea lombara a fatului. In saptamanile care preced venirea pe lume, testiculele coboara progresiv in abdomen pe un anumit traseu, spre a se localiza definitiv in scrot. Este suficient ca testiculele sa nu respecte acest traseu pentru aparitia malformatiei. Pozitia anormala a unui testicul sau a ambelor se numeste ectopie. In majoritatea cazurilor este vizat un singur testicul.

CAUZE. Nu se cunosc cu exactitate cauzele acestei malformatii. Dar pot fi suspectate deficienta hormonala sau cea anatomica etc. Pentru parinti, primul semnal care trebuie sa-i puna in garda este atunci cand palpeaza scrotul si il percep ca fiind gol. Atentie, acest simptom nu e totusi evident! Revine misiunea medicului pediatru ca in prima luna de viata sa se asigure de existenta in scrot a testiculelor. Trebuie precizat insa ca este dificil sa se stabileasca daca este vorba de ectopie. Deoarece coborarea testiculelor se poate incheia dupa nastere, in special la prematuri. In general, dupa primele trei luni de la nastere se poate formula un diagnostic.

Dupa acest termen, medicul investigheaza prin palpare si poate stabili lipsa testiculului de la locul lui normal. In acest caz este necesara consultarea chirurgului pediatru pana la implinirea primului an de viata. In unele cazuri se impune consultarea endocrinologului sau a chirurgului. Ei vor verifica daca malformatia poate fi asociata cu alte anomalii sexuale. In unul din trei cazuri se inregistreaza fenomenul de "testicul oscilant". In aceste situatii este suficienta supravegherea copilului pana la pubertate, deoarece frecvent deficienta se poate corecta de la sine. Evident, examenul clinic va stabili corectia.

In general, interventia chirurgicala este indispensabila. Se recomanda efectuarea ei la varsta de 2-3 ani, dar nu trebuie depasita varsta de 10-11 ani. Interventia chirurgicala consta in coborarea si fixarea testiculului in scrot. Spitalizarea nu este de lunga durata, dar copilul va fi consultat periodic pana la sfarsitul pubertatii pentru a ne asigura de dezvoltarea lui armonioasa si fertilitatea normala. Aceasta malformatie netratata are multiple efecte negative: infertilitate si cresterea riscului aparitiei unei tumori in zona testiculului necoborat in scrot.

AVERTISMENT

"De obicei, la nastere, testiculele copilului coboara in punga scrotala. Exista insa cazuri cand unul dintre testicule ramane in abdomen si, daca nu este operat, mai tarziu se dezvolta intr-o tumoare", avertizeaza profesorul doctor Ionel Sinescu, seful Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal in cadrul Institutului Clinic Fundeni. Autotransplant inseamna implantarea testiculului luat din abdomen in punga scrotala, acolo unde ii este locul. Aceasta presupune coaserea sub microscop a unor nervi si vase de sange foarte subtiri. In urma interventiei, testiculul isi reia fara probleme functiile. "2% dintre baietii nou-nascuti sufera de ectopie testiculara. De obicei, medicii incearca sa le rezolve malformatia cu tratamente hormonale care ar putea determina coborarea testiculului. Tratamentul da rezultate in foarte putine cazuri. Cea mai buna solutie ramane operatia", sustine profesorul Sinescu.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă testiculului