Ati citit din ce e facuta? Dintr-un pumn de E-uri. Dati la o parte de-corul si descoperiti crema. Dar asta-i tot din E-uri. Ce mai ramane? Ambalajul.
CE MANCAM, CE BEM
E mica. Frumos ambalata. Si zice-se ca e prajitura cu crema. Si mai are ceva. Decor. Dar ati citit din ce e facut decorul? Dintr-un pumn de E-uri. Dati la o parte decorul si descoperiti crema. Dar asta-i tot din E-uri. Ce mai ramane? Ambalajul.
In primul rand, specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, observa ca etichetarea este facuta cu caractere care nu permit citirea de catre consumator. La capitolul ingrediente, producatorul a fost generos. A pus crema de cacao - 29% (grasimi vegetale partial hidrogenate), zahar - zaharoza, sirop de glucoza, apa, cacao pudra cu continut scazut de grasime - 6%, umectand (E422 - glicerol), lapte praf degresat, alcool, emulgator (E 322 - lecitina din soia), aroma de vanilie (probabil artificiala).
DECOR. Prajitura are si un decor facut din: zahar - zaharoza, grasimi vegetale partial hidrogenate, lapte praf degresat, praf de zer, cacao pudra cu continut scazut de grasime, emulgator (E 322 - lecitina din soia), aroma de vanilie, cacao pudra cu continut scazut de grasime, emulgator (E 471 - mono si digliceride ale acizilor grasi, esteri de propan 1 - 3, diol ai acizilor grasi E 477), E 475 - saruri de sodiu ale acizilor grasi, E 322 - lecitina din soia, agenti de afanare ( E 339 - pirofosfat acid de sodiu), bicarbonat de sodiu, bicarbonat de amoniu, alcool, aroma de vanilie, sare - clorura de sodiu, acidifiant (acid citric - E 330), conservant (sorbat de potasiu - E 202).
CONCLUZIE. Specialistul nostru atrage atentia ca "este un produs cu valoarea biologica foarte scazuta, dezechilibrat nutritional, inalt procesat, continand grasimi partial hidrogenate (margarine soft) periculoase pentru sanatate. De asemenea, este bogat in zaharuri cu indice glicemic inalt periculoase pentru pancreasul endocrin, in chimicale de tipul conservantilor, afanatorilor, emulgatorilor, cu potential alergen pentru persoanele sensibile. Nu are etichetare nutritionala, ceea ce nu permite aprecierea densitatii calorice a produsului si componenta in macro si micronutrienti a produsului".
Aceasta prajitura nu are ce cauta pe masa persoanelor suferinde de diabet, a copiilor, celor predispusi la alergii si astm. Evident vor uita ca exista acest desert persoanele suferinde de obezitate, constipatie, de boli cronice cardiovasculare, neurodegenerative, inflamatorii. Iar pentru restul consumatorilor recomandarea clasica: cu cat mai rar cu atat mai bine. Deoarece prajiturica asta bogata in chimicale face parte din categoria alimentelor junk food.
PRECIZARI
|
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail sanatate@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca specialistului nostru, profesorul doctor Gheorghe Menchinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta eticheta acestuia.
|
Citește pe Antena3.ro