O cale de autodistrugere a organelor proprii in bolile autoimune consta in faptul ca la nivel central, unde se inregistreaza zestrea proprie a organismului, se produce o dezinhibare anormala a celulelor de atac, a limfocitelor, care se reped "cu ciomagul" asupra propriilor structuri.
Aceasta asmutire anormala a limfocitelor impotriva propriilor organe e facuta adesea de razele ultraviolete sau de unele medicamente. Prof. dr. Mihai Voiculescu, seful Centrului de Medicina Interna de la Spitalul Fundeni, atrage atentia ca cea mai faimoasa boala autoimuna este lupusul eritematos sistemic. S-a demonstrat ca pentru instalarea acestei boli sunt necesare minimum patru erori genetice.
Lupusul sistemic ataca sangele. Anticorpii scapati de sub control lovesc in limfocite, asa ca apar infectiile, tintesc in globulele rosii si se instaleaza anemii sau ataca trombocitele si fac purpura. Se impune un tratament sustinut cu cortizon. Lupusul sistemic ataca si procesul de coagulare a sangelui, apar trombozele si fetele tinere pierd sarcina. Alta actiune distrugatoare a lupusului sistemic: aticorpii organismului lovesc in foitele ce captusesc plamanul, inima, abdomenul, asa ca se fac simtite pleurezii, pericardite, peritonite. Dar forma cea mai teribila de lupus sistemic este cea care ataca violent rinichii.
Citește pe Antena3.ro