x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei PREMIERÂ ÎN ROMÂNIA - Mâna inteligentă

PREMIERÂ ÎN ROMÂNIA - Mâna inteligentă

de Oana Antonescu    |    02 Oct 2008   •   00:00
PREMIERÂ ÎN ROMÂNIA - Mâna inteligentă

Cea mai performantă proteză de mână, care permite folosirea tastaturii şi a telefonului, este disponibilă de puţin timp şi pentru românii cărora le-a fost amputată mâna. Proteza este însă foarte scumpă, iar banii decontaţi de CNAS nu acoperă nici 10% din preţul ei.



Cea mai performantă proteză de mână, care permite folosirea tastaturii şi a telefonului, este disponibilă de puţin timp şi pentru românii cărora le-a fost amputată mâna. Proteza este însă foarte scumpă, iar banii decontaţi de CNAS nu acoperă nici 10% din preţul ei.

Pentru românii care au rămas fără mână în urma unor accidente sau a unor boli cronice, mâna bionică, aşa cum a fost denumită proteza performantă, este o adevărată minune a teh­ni­cii în domeniu, fiind cea mai fidelă imi­ta­ţie a mâinii umane.

Spre deosebire de protezele existente în prezent în Ro­mâ­nia, proteza fabricată în Scoţia şi comercializată recent şi la noi permite folosirea tastaturii de calculator, deschiderea unei doze de băutură răcoritoare, răsucirea unei chei în broască şi chiar utilizarea telefonului mobil.

Proteza este acţionată prin captarea unor semnale electrice de la muşchii mâinii. Când persoana căreia i s-a aplicat proteza îşi încordează musculatura braţului, mâna bionică preia semnalul şi îl transformă în semnale electrice. Fiecare deget artificial poate fi mişcat prin câte un motoraş, indepen­dent unul de celălalt, ceea ce permite realizarea oricărui tip de activitate, fie că necesită forţă, fie delicateţe.

Proteza poate fi ataşată pe încheietura mâinii amputate fără intervenţie chirurgicală. Însă nu orice persoană cu mâna amputată poate recurge la această proteză performantă, fiindcă pacientul trebuie să aibă anumite grupe musculare inervate. De aceea, medicii firmei care distribuie aceste proteze în România supun pacientul unui test bioelectric menit să identifice compatibilitatea.

Dacă mâna bionică poate fi montată, pacientul va învăţa mai întâi cum se foloseşte, cu ajutorul unui simulator pe calculator. Abia apoi proteza poate fi montată.

40.000 de euro

Cea mai nouă tehnologie protetică nu este însă accesibilă oricui. "Preţul minim este de 15.000 de euro, dar dacă pacientul are nevoie şi de o proteză de cot sau de braţ sau dacă ar vrea ca mâna bionică să fie estetică (acoperită cu o piele specială), el poate plăti până la 40.000 de euro", spune Fodor Istvan, directorul de producţie al firmei care comercializează dispozitivul în România.

CNAS decontează doar 4.752,60 RON din această sumă, iar restul banilor trebuie achitaţi de pacient. "Sunt mulţi cei care doresc această proteză, dar prea puţini şi-o pot permite. Primul nostru pacient ar putea fi un tânăr din Piatra Neamţ, care speră să strângă banii necesari până la sfârşitul anului", adaugă Fodor Istvan.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă măna proteza