O echipă de chirurgi americani a realizat prima grefă aproape totală de faţă. Intervenţia chirurgicală este cea mai amplă de până acum, grefa acoperind aproximativ 80% din faţa unei femei, potrivit BBC.
Cei opt specialişti care au efectuat operaţia au refuzat să dezvăluie identitatea pacientei, însă au oferit informaţii despre operaţia care s-a desfăşurat la o clinică din Cleveland, Ohio. Oasele faciale, muşchii, nervii şi vasele sangvine au fost prelevate de la o donatoare decedată. Intervenţia chirurgicală a durat 22 de ore şi, potrivit medicilor americani, organismul femeii nu a respins grefa. Noua fizionomie nu seamănă cu cea a donatoarei, structura osoasă fiind diferită.
ANATOMIE RĂNITĂ
Pacienta a fost desfigurată în urmă cu mai mulţi ani, rămânând fără un ochi, fără o mare parte din nas şi din maxilar. Leziunile erau atât de severe, încât femeia nu se putea hrăni şi respira singură, a declarat într-o conferinţă de presă dr Maria Siemionow, specialistul în chirurgie reconstructivă care a coordonat intervenţia. "Avem nevoie de o fizionomie pentru a înfrunta lumea. Ştim că foarte mulţi pacienţi stau în casă pentru că se ascund de societate, pentru că le este teamă să se ducă până la magazin, le este teamă să meargă pe stradă. Pacienta noastră a fost jignită şi umilită", a povestit dr Maria Siemionow.
PRIMA GREFĂ
Aceasta este cea de-a patra grefă de faţă realizată până în prezent. Primul transplant de faţă din lume a fost efectuat în Franţa în noiembrie 2005. Pacienta de atunci, Isabelle Dinoire, fusese desfigurată de câinele său. Grefa a acoperit aproximativ o treime din faţa pacientei. Cea de-a doua a avut loc în China, pacientul fiind un fermier desfigurat de un urs, iar cea de-a treia tot în Franţa, pacientul fiind un bărbat a cărui faţă fusese distrusă de o boală genetică.
Citește pe Antena3.ro