x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Premiera mondiala - Chirurgie la gravitatie zero

Premiera mondiala - Chirurgie la gravitatie zero

de Magda Marincovici    |    29 Sep 2006   •   00:00
Premiera mondiala - Chirurgie la gravitatie zero

Echipa profesorului Dominique Martin, seful serviciului chirurgie plastica la CHU Bordeaux, a efectuat in premiera mondiala o operatie la bordul unui Airbus A 300, in conditii de imponderabilitate.

Dominique Martin spune ca ideea unei asemenea operatii a venit din faptul ca niciodata nu i-a displacut sa fie astronaut. Motiv pentru care a propus Centrului National de Studii Spatiale un proiect la care echipa coordonata de Dominique lucreaza de peste trei ani. Primul test, in 2003, a constat in efectuarea unei suturi de artera la un sobolan si a vrut sa demonstreze ca este posibila interventia chirurgicala in spatiu. In 2006, echipa profesorului Dominique Martin a experimentat operatia pe un pacient voluntar.

ADAPTARI. Pacientul, Philippe Sanchot, a fost operat de un lipom de aproximativ trei centimetri in diametru, aflat sub piele la unul dintre antebrate. El a fost anesteziat local, la sol. Interventia chirurgicala nu a depasit ca durata un sfert de ora. Echipa lui Dominique Martin a realizat o interventie chirurgicala in imponderabilitate si intr-un spatiu redus ca dimensiuni. Pentru aceasta a fost creat un bloc operator adaptat la spatiul de doi metri patrati. Tot materialul de anestezie si reanimare a fost subdimensionat. Pentru ca instrumentarul sa nu cada in timpul zborului a fost fixat cu ajutorul magnetilor. De asemenea, au fost concepute dispozitive speciale pentru a tine pe loc personalul medical.

Dupa operatie, la conferinta de presa, profesorul Dominique Martin a declarat ca experimentul a fost o reusita si ca el deschide calea dezvoltarii telechirurgiei. Dar scopul experimentului ar putea fi chiar un bloc prototip pe o Statie spatiala internationala. "Caci pentru un caz de urgenta absoluta - o persoana cu hematom intracranian intr-o nava spatiala - nu avem solutie la ora actuala". De asemenea, echipamentul si tehnologia ar putea fi folosite in locuri inaccesibile si pe pamant. De exemplu, la poli, unde sunt conditii meteorologice extreme, pe nave, in timpul unor furtuni, in submarine, in jungla.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă dominique martin