x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Prevenţia infecţiei HIV

Prevenţia infecţiei HIV

de Magda Marincovici    |    17 Iul 2012   •   19:22
Prevenţia infecţiei HIV

Agentia americana a medicamentelor (FDA) a aprobat luni prescrierea antiretroviralului Truvada cu scop preventiei infectiei cu HIV. Acest medicament este utilizat inca din 2004 in asociere cu alte medicamente in cazul persoanelor deja contaminate cu virusul SIDA.

Studii recente au demonstrat ca medicamentul este eficient cu doua conditii: folosirea prezervativului si efectuarea de controale periodice pentru a limita transmiterea virusului in populatia la risc. Aprobarea medicamentului marcheaza o etapa importanta in lupta contra HIV, a declarat Margaret Hamburg, director in cadrul FDA. Intr-un comunicat oficial al FDA, se precizeaza ca, anual, aproximativ 50.000 de adulti si adolescenti din SUA sunt diagnosticati cu infectia HIV, desi au acces la metode de preventie, strategii de educatie, teste de depistare si ingrijiri acordate persoanelor care au dobandit acest virus.

FDA insista asupra necesitatii de a nu substitui acest tratament metodelor de protectie individuale, traditionale, respectiv folosirea prezervativului si consultul medical periodic. "Vom scrie aceste indicatii pe ambalajul medicamentului', precizeaza Margaret Hamburg. Medicamentul se prezinta sub forma unei pastile administrata zilnic. Costul tratamentului este intre 12.000 si 14.000 de dolari anual.

Eficienta preventiva a medicamentului a fost evidentiata de rezultatele unui test clinic efectuat pe un lot de 2.499 de barbati homosexuali seronegativi din sase tari, care arata ca, in cazul a 44% dintre subiecti s-a redus riscul infectiei. Trebuie specificat ca riscul s-a diminuat la persoanele care au beneficiat de tratament si, totodata, au folosit prezervativul. Alte studii indica o scadere a riscului de pana la 76% in aceleasi conditii.

Responsabilul celei mai importante ONG de lupta contra SIDA, AIDS Healthcare Foundation, Michael Weinstein, considera "iresponsabila' decizia FDA, avertizand ca va conduce la cresterea numarului persoanelor cu HIV, la dezvoltarea rezistentei la tratament si, totodata, la cresterea numarului efectelor secundare ale acestuia. Se stie ca efectele secundare ale medicamentului sunt diareea, stari de voma, dureri abdominale, dureri de cap, scaderea in greutate si, mai grav dar mai rar, sunt afectati rinichii si sistemul osos.

Unda verde pe care o da FDA acestui medicament are loc chiar inaintea Conferintei internationale privind SIDA de la Washington (22-27 iulie).
Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals, care participa la acest eveniment medical, spune ca "suntem rezervati in privinta administrarii cu scop preventiv a medicamentului, tocmai pentru a nu compromite efectul lui pe termen lung. De asemenea, prof. dr. Streinu-Cercel accentueaza faptul ca medicamentul este o combinatie de antiretrovirale si nu trebuie neglijate efectele secundare ale acestuia asupra rinichilor si oaselor.

×