x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Primul ajutor în leziunile ochiului

Primul ajutor în leziunile ochiului

de Steluta Indrei    |    08 Apr 2008   •   00:00

Un corp străin sau o substanţă chimică în ochi. Este un accident care i se poate în­tîmpla oricui. Însă puţini ştiu să reac­ţioneze corect mai ales în cazul expunerii ochiului la substanţe chimice. Vederea este un simţ preţios, care ne aduce aproape 90% din informaţiile provenite din exterior.

Un corp străin sau o substanţă chimică în ochi. Este un accident care i se poate în­tîmpla oricui. Însă puţini ştiu să reac­ţioneze corect mai ales în cazul expunerii ochiului la substanţe chimice. Vederea este un simţ preţios, care ne aduce aproape 90% din informaţiile provenite din exterior. Iar cea mai mică umbră asupra luminii ochilor ne face să intrăm în panică. Tocmai de aceea există riscul de a face gesturi greşite cînd ne lovim sau ne intră ceva în ochi. Asistent universitar doctor Florentina Grigoriu, medic primar oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, ne explică măsurile corecte de prim ajutor în cazul leziunilor oculare.

 


Substanţe chimice, corp străin

În situaţia expunerii accidentale la o substanţă iritantă, cel mai important gest pe care trebuie să îl faceţi este spălarea imediată a ochilor cu apă curată, timp de cel puţin 10-15 minute, în încercarea de a elimina produsul toxic. Apoi este necesar să vă prezentaţi de urgenţă la un consult oftalmologic pentru că de obicei substanţele chimice provoacă leziuni oculare serioase. Ar fi bine să îi spuneţi medicului ce substanţă e vinovată de accident. Cei care poartă lentile de contact trebuie să le scoată pînă ajung la medic, deoarece păstrarea acestora poate favoriza pătrunderea substanţelor toxice în cornee, ceea ce cauzează complicaţii grave.

 

În cazul pătrunderii unui corp străin în ochi, intervenţia depinde de gravitatea leziunii. Dacă este vorba despre o insectă, un fir de praf sau orice alt corp care se poate vedea, acesta poate fi eliminat cu ajutorul unui colţ de şerveţel, pansament sau material curat şi umed. Înainte de a proceda astfel nu uitaţi să vă spălaţi mîinile cu apă şi săpun pentru a preveni infectarea ochiului. În orice caz, este interzisă frecarea ochilor, deoarece această manevră agravează leziunea. Dacă obiectul respectiv nu poate fi îndepărtat sau este invizibil (un ciob, de exemplu), nu amînaţi consultul oftalmologic pentru că există riscul complicaţiilor infecţioase şi hemoragice.

 

 

 

MACHIAJ PERICULOS. Din seria accidentelor stupide fac parte leziunile corneei provocate de folosirea improprie a produselor de machiaj. Este cazul celor care se machiază pe fugă, în lift sau în maşină, iar la oprirea bruscă scapă aplicatorul rimelului în ochi. Creionul dermatograf sau periuţa rimelului pot produce zgîrieturi la nivelul conjunctivei sau chiar al corneei, care determină disconfort acut, infectîndu-se cu uşurinţă, semnalează dr Florentina Grigoriu.

×
Subiecte în articol: oftalmologie