x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Problemele cu prostata afecteaza cuplul

Problemele cu prostata afecteaza cuplul

de Georgeta Licsandru    |    16 Iun 2005   •   00:00
Problemele cu prostata afecteaza cuplul

Sub motto-ul "Depistarea precoce a afectiunilor prostatei salveaza vieti", Asociatia Romana de Urologie a realizat un studiu pentru a vedea in ce masura simptomele de tract urinar inferior le afecteaza viata barbatilor, dar si a partenerelor.

"Pe mapamond, 16% din totalul consultatiilor medicale sunt efectuate pentru afectiuni ale aparatului urinar. Iar 40% dintre barbatii trecuti de 40 de ani prezinta simptome de tract urinar inferior", a precizat prof. dr. Ioanel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie.

CARACTERISTICI. Simptomatologia de tract urinar inferior, asociata cu hiperplazia benigna de prostata, se caracterizeaza prin fluxul urinar slab, nevoia de a urina de doua ori sau mai des in timpul noptii, pierderea de urina necontrolata, retentia de urina. Aceste simptome pot avea un impact negativ asupra sanatatii si calitatii vietii barbatilor daca sunt diagnosticate cu intarziere. Foarte multi barbati nu merg la medic, pentru ca nu considera simptomele prea grave, pentru ca le este teama sau jena. Mai mult de jumatate dintre femei depun eforturi relativ mici in a-si convinge partenerul sa mearga la medic cat mai repede. Tulburarile prostatei afecteaza in mare masura viata de cuplu, dar si viata sociala.

MEDICATIA. In studiul realizat de specialistii romani s-a dovedit ca numai 11% dintre suferinzi au mers la medic pentru diagnostic si tratament, in vreme ce 39% au gresit apeland la alte tipuri de medicamente (eliberate fara prescriptie medicala), la sfatul sotiei, al unui prieten sau pentru ca au vazut o reclama la tv. Exista numeroase cazuri de pacienti care s-au tratat singuri si care au ajuns la medic prea tarziu, suferind deja de cancer de vezica sau de prostata. Atat barbatul, cat si sotia sa trebuie sa constientizeze ca numai diagnosticarea precoce si tratamentul corect le pot readuce viata la normal.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă