x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Prof. dr Vasile Astărăstoaie: Problema infecţiilor intraspitaliceşti stă în subfinanţarea sistemului de sănătate

Prof. dr Vasile Astărăstoaie: Problema infecţiilor intraspitaliceşti stă în subfinanţarea sistemului de sănătate

28 Apr 2010   •   00:00

Preşedintele Colegilor Medicilor din România (CMR), prof. dr Vasile Astărăstoaie, a declarat că abordarea care există în momentul de faţă în România în legătură cu problema infecţiei nozocomiale "nu se face decât într-o încercare de a se acoperi subfinanţarea sistemului".

Preşedintele CMR a criticat declaraţia primului- ministru Emil Boc potrivit căreia unele spitale ar putea fi închise şi transformate în azile. "Când se face o analiză despre oportunitatea sau neoportunitatea unui spital, despre condiţiile pe care trebuie să le creeze un spital, trebuie să pleci de la rolul social al acelui spital. Este nevoie sau nu în acea regiune de un spital? Pentru că nu este vinovat un pacient de la Vatra Dornei că s-a născut la Vatra Dornei şi trebuie să meargă la Bucureşti", a spus profesorul Astărăstoaie, la Antena 3.

"Autorităţile trebuie, în primul rând, să ţină cont de siguranţa şi de interesul pacientului şi fără a investi sume corespunzătoare pentru protecţia împotriva infecţiilor nozocomiale, vom vedea aceste cazuri într-o parte sau în altă parte", a spus prof. dr Vasile Astărăstoaie. El a arătat că, dacă se ia măsura de închidere a unei secţii într-un spital, trebuie ca autorităţile să ajute cu fonduri acel spital, pentru că el pierde. "Nu mai are cazuri să raporteze la Casa de Asigurări, deci nu mai este plătit, este penalizat, este sancţionat (...) şi atunci s-ar putea să închidem o unitate medicală care este necesară", a spus preşedintele CMR.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă