x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Programul naţional de transplant, fără bani

Programul naţional de transplant, fără bani

de Magda Colgiu    |    13 Oct 2009   •   00:00

Medicii implicaţi în programul naţional de transplant reclamă lipsa fondurilor pentru realizarea acestor operaţii, mai ales că pe listele de aşteptare sunt înscrise aproape 2.500 de persoane. La Spitalul de copii din Timişoara, medicii mai au nevoie de bani ca să salveze vieţile a 30 de copii. Aceştia sunt pe liste pentru transfuzie cu celule stem, adică pentru transplant medular. "Dacă nu o să le facem transfuzia, s-ar putea prăpădi", a spus Marghit Şerban, şeful clinicii de Hematologie de la Spitalul de copii "Luis Ţurcanu".



La Institutul Fundeni, situaţia este la fel de dramatică. Banii pentru programul de transplant medular s-au terminat la începutul lunii septembrie. Ultimul transplant a fost făcut săptămâna trecută, iar 25 de bolnavi sunt pe listele de aşteptare, a declarat medicul hematolog, Alina Tănase. "Am făcut cereri de suplimentare a fondurilor. Până la sfârşitul anului, avem promisiuni de suplimentare de fonduri", a adăugat Alina Tănase.

Listele de aşteptare pentru transplant cresc continuu. Pentru transplantul de rinichi sunt înscrişi 2.000 de pacienţi, pentru cel de ficat - 300 de pacienţi, pentru cel de inimă - 50 de persoane, iar pentru cel de măduvă, 90 de persoane.

Activitatea este blocată şi în privinţa transplantului de ficat, întrucât clinica de transplant hepatic s-a desprins de Institutul Fundeni şi aşteaptă acreditare ca unitate spitalicească de sine stătătoare.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că, până vineri, evaluează câţi bani au rămas necheltuiţi. Dacă se găsesc astfel de sume, ele vor fi realocalte programelor de sănătate, inclusiv transplant.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă