x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Proiect: Medicii de familie primesc mai puţini bani pentru persoanele înscrise, mai mulţi pentru consultaţii

Proiect: Medicii de familie primesc mai puţini bani pentru persoanele înscrise, mai mulţi pentru consultaţii

de Magda Colgiu    |    01 Mar 2010   •   00:00

Medicii de familie vor primi mai puţini bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru persoanele înscrise pe listă, dar mai mulţi bani pentru serviciile acordate bolnavilor care vin la cabinet, potrivit proiectului de contract-cadru pe 2010 privind acordarea asistenţei medicale.

În prezent, valoarea punctului pentru persoanele înscrise pe listă, indiferent dacă acestea vin sau nu la consultaţie la cabinetul medicului de familie, este de 90%, iar valoarea serviciului, adică a consultaţiei, este 10%.

CNAS a modificat sistemul de plată a medicilor de familie, astfel că ei vor primi 70% pentru plata per capita şi 30% pentru plata per serviciu, concomitent cu revizuirea pachetului de servicii.

Plata per capita se referă la plata pe număr de persoane înscrise pe listă, indiferent dacă acestea vin la medic sau nu. Măsura a fost luată de CNAS pentru creşterea responsabilităţii în îngrijirea efectivă a înscrişilor şi cointeresarea medicilor de familie în acordarea serviciilor medicale în paralel cu dinamizarea activităţii de cabinet.

De asemenea, potrivit proiectului, a fost modificată valoarea minimă garantată a punctului pentru plata pe serviciu cu o valoare estimată pentru asigurarea încadrării în fondurile alocate cu această destinaţie, având în vedere dezvoltarea pachetului de servicii pentru care plata se face prin tarif pe serviciu, care poate conduce într-o primă etapă la apariţia inflaţiei de servicii medicale.

Proiectul prevede, de asemenea, modificarea reglementărilor referitoare la programul de activitate al cabinetului medical individual şi al fiecărui medic de familie cu listă proprie, respectiv 35 de ore pe săptămână, repartizarea acestuia pe zile şi ore fiind stabilită în funcţie de condiţiile specifice din zonă. În prezent, medicul de familie efectuează minimum cinci ore la cabinetul medical şi două ore la domiciliul asiguraţilor.

Au fost introduse noi obligaţii ale furnizorului de servicii medicale în asistenţa medicală primară: organizarea la nivelul cabinetului a evidenţei bolnavilor cronic şi raportarea acestei evidenţe la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Medicul de familie trebuie, de asemenea, să raporteze lunar plecarea sau înscrierea pe listă a unui bolnav cronic.

Totodată, CNAS a stabilit numărul maxim de persoane care pot fi înscrise pe lista medicului de familie, respectiv 2.200, incluzând atât persoane beneficiare ale pachetului de servicii de bază, cât şi persoane beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale.

Colegiul Medicilor din România şi-a manifestat duminică într-un comunicat îngrijorarea faţă de o  posibilă schimbare a actului care reglementează activitatea contractuală în medicina de familie şi ambulatoriul de specialitate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă