x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Protejati-va parul de soare

Protejati-va parul de soare

25 Iun 2004   •   00:00

Soarele, vantul, marea, temperatura ridicata sunt factori specifici sezonului cald, care nu intotdeauna fac bine parului. Ca si pielea, parul are nevoie de o protectie speciala, mai ales cand suntem la plaja.

MAGDA MARINCOVICI

Expunerea la soare cu respectarea stricta a recomandarilor medicului poate sa aiba actiune beneficica asupra podoabei capilare.

EFECTE POZITIVE. Soarele confera parului o stralucire deosebita, ce nu poate fi egalata de nici un produs cosmetic. De asemenea, soarele ajuta la fixarea calciului prin intermediul vitaminei D si activeaza circulatia sangvina. Concret, soarele determina cresterea parului mai repede si mai viguros. Motiv pentru care specialistii recomanda celor care vor sa aiba parul lung sa-l lase sa creasca in lunile de vara.

EFECTE NEGATIVE. Uscarea excesiva a pielii capului modifica pH-ul provocand descuamarea acesteia. Mai grav, expunerea indelungata la soare impiedica eliminarea acizilor grasi continuti in sebum. Acesti acizi formeaza straturi sub epiderma, transformandu-se in toxine care sufoca si impiedica activitatea radacinilor de fire de par. In conditiile deshidratarii, parul se sensibilizeaza accentuat si in cateva saptamani ne inspaimantam de cat de mult cade.

PROTECTIE. Multe persoane se intreaba de ce toamna le cade mai mult par. Explicatia e simpla: expunerea la soare neprotejata a capului in timpul verii. Cea mai buna masura de a evita pericolul caderii parului este sa va acoperiti capul cand mergeti la plaja. Persoanele al caror par se "ingrasa" foarte repede par sa fie cele mai lipsite de probleme. Dintr-o data, parul devine mai sanatos, mai matasos. De fapt, nu soarele e autorul, ci apa marii si salinitatea ei care contribuie la purificarea si tonifierea acestui tip de par. Asta inseamna insa ca inclusiv persoanele care stiu ca au parul "gras" sa-si puna palaria pe cap cand sunt la plaja sau merg mult prin locuri insorite.

COPIII. Indiferent daca sunt pe malul marii, la munte sau pur si simplu in plimbare in parc, copiii vor avea capul acoperit de o palariuta confectionata din bumbac, de culoare deschisa, cu cozoroc. Practic, acest accesoriu vestimentar trebuie sa fie permanent la datorie: pe capsorul copilului pentru a-i proteja parul si capul de ultraviolete.

Sfaturi pentru parul uscat

Persoanele cu par foarte uscat au mai multe probleme. Sarea apei de mare sau clorul din apa piscinelor provoaca deshidratarea excesiva a parului. Privite la microscop, aceste fire de par se arata puternic deteriorate, fragile, despicate la capete. Pentru prevenirea devitalizarii parului, folositi un ulei vegetal de jojoba, alune sau nuci. Si, evident, acoperiti-l cand faceti plaja, dar si cand inotati.

Leacuri pentru parul gras

Daca mergeti in vacanta la mare, profitati de efectele pozitive ale apei de mare asupra parului. Tineti capul sub apa, pentru ca parul sa beneficieze de actiunea apei si a sarurilor ei. Masati pielea capului cu "buricele" degetelor mai intai usor si treptat, treptat cresteti intensitatea miscarilor de dus-intors sau circulare. Incercati sa obtineti alunecarea degetelor pe pielea capului. Folositi sampoane foarte usoare, pentru a mentine cat mai mult din binefacerile sarurilor marine.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă parul