x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Protejati-va pielea de soare

Protejati-va pielea de soare

04 Mai 2004   •   00:00

Exista oameni care au 10-15 alunite cu aspect normal, dar si unii cu 200-250 de alunite. Problema nu este numarul acestora, ci culoarea lor. Cu cat alunita este mai inchisa, cu atat pericolul este mai mare. De aceea alunitele trebuie observate de medic.

STELUTA INDREI

Nevii pigmentari, asa-numitele alunite, apar in special pe trunchi, fata, membre chiar de la nastere pana in jurul varstei de 35 de ani. Aparitia lor este inevitabila datorita predispozitiei genetice a individului. „Persoanele predispuse sunt cele care au in familie membri cu multi nevi pigmentari si persoane care au un anumit fenotip, adica au pielea foarte alba si ochii albastri", afirma conf. dr. Calin Giurcaneanu, medic dermatolog la Spitalul Colentina.

SEMNE. Nevii displazici prezinta cea mai mare gravitate pentru ca au „capacitate mare de a se transforma in melanom - cancer de piele - , avertizeaza conf. dr. Giurcaneanu. Printre manifestarile care ar trebui sa fie un semnal de alarma se numara: marirea brutala a alunitei in decurs de saptamani sau luni, schimbarea culorii (fie innegrire, fie albire), traumatizarea insotita de sangerare (lovire, erodare, intepare), aparitia unei zone rosii in jurul alunitei. Foarte important de retinut este faptul ca infectia cu stafilococ a unei astfel de leziuni provoaca melanomul malign.

TRATAMENT. Alunitele trebuie sa fie urmarite de catre dermatolog cel putin o data la 6 luni. Conf. dr. Calin Giurcaneanu sustine ca: „Extirparea chirurgicala se impune cand un nev obisnuit este dispus intr-o zona in care este in pericol de a fi traumatizat sau daca un nev prezinta risc de transformare in melanom". Trebuie evitata expunerea la soare, deoarece radiatiile UV favorizeaza aparitia cancerului de piele. Alunitele nu trebuie traumatizate in nici un fel.

Mituri despre alunite

„Exista mitul ca nu trebuie sa se umble la alunite. Poate fi valabil numai daca ne referim la biopsie, ardere, taiere sau alte interventii direct pe nevul pigmentar. Extirparea nevului este necesara in anumite cazuri, neavand urmari negative pentru individ", precizeaza conf. dr. Giurcaneanu. Este posibil sa ramana o cicatrice aproape imperceptibila, aceasta devenind proeminenta doar la 10% din oameni, care au predispozitie genetica. In plus, nu tot ce spun oamenii ca sunt alunite sunt nevi pigmentari. Papiloamele care apar in zona gatului, chisturile, cheratozele nu sunt nevi pigmentari.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă