Vitaminizant, revigorant, detoxifiant... Acestea sînt proprietăţile mustului, un dar al toamnei care ne aduce tinereţe şi energie prin bogăţia de vitamine şi minerale pe care le conţine. Singurul dezavantaj al mustului este conţinutul ridicat de zahăr – pînă la 280 g/litru.
Vitaminizant, revigorant, detoxifiant... Acestea sînt proprietăţile mustului, un dar al toamnei care ne aduce tinereţe şi energie prin bogăţia de vitamine şi minerale pe care le conţine. Singurul dezavantaj al mustului este conţinutul ridicat de zahăr – pînă la 280 g/litru.
Mustul conţine vitaminele A, B1, B2, C, care stimulează imunitatea. De asemenea, este sursă bună de minerale – zinc, potasiu, calciu, magneziu, care previn îmbătrînirea precoce şi protejează inima. Pentru a ne menţine sănătatea, ar fi bine să alegem mustul obţinut din struguri roşii, deoarece aceştia sînt mai bogaţi în vitamine şi minerale decît cei albi. “Mustul obţinut în stil tradiţional, prin stoarcerea strugurilor, păstrează doar o parte din vitamine şi minerale. Prin stoarcere eliminăm coaja şi cea mai mare parte a substanţelor biologic active din struguri. Rămînem doar cu apă şi mult zahăr. Dacă însă punem strugurii în mixer, mustul astfel obţinut păstrează vitaminele şi mineralele din strugurii proaspeţi”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul ne spune de ce nu e bine să eliminăm coaja. În coajă sînt concentrate substanţele cu proprietăţi antioxidante: vitamine, minerale, polifenoli, antocianidine, acid elagic. Antocianidinele şi acidul elagic sînt substanţe care conferă strugurilor şi mustului proprietăţi anticancerigene. Tot în coaja strugurilor se găseşte resveratrolul, o substanţă care reduce nivelul colesterolului şi previne bolile de inimă. Strugurii roşii conţin mai mult resveratrol decît cei albi, de aceea şi mustul roşu are efect cardioprotector mai puternic. Un studiu efectuat la Imperial College din Londra a arătat că resveratrolul are proprietăţi antiinflamatoare, iar strugurii roşii ar putea fi folosiţi pentru atenuarea simptomelor astmului.
Atenţie la zahăr!
Dezavantajul mustului este conţinutul ridicat de zahăr. În mod normal, un litru de must conţine 180-220 g zahăr. În perioadele de secetă, strugurii conţin mai puţină apă şi mai mult zahăr. Astfel, un litru de must poate ajunge pînă la 280 g zahăr. Din acest motiv, mustul trebuie consumat cu moderaţie, pentru că îngraşă, iar silueta noastră este pusă în pericol. Tot din cauza zahărului, mustul le este interzis diabeticilor, deoarece provoacă creşterea glicemiei.Recomandări
Vitaminele şi mineralele din must şi struguri ameliorează starea persoanelor anemice. Substanţele nutritive din must contribuie la neutralizarea efectelor negative ale fumatului. Pentru a ne bucura de toate binefacerile mustului, acesta trebuie obţinut în condiţii deosebite de igienă şi nu trebuie lăsat să fermenteze. Înainte de a pregăti mustul, strugurii trebuie spălaţi cu atenţie. În acest fel, mustul va fermenta mai greu şi vom fi protejaţi şi de riscul unei eventuale toxiinfecţii alimentare. Prof. dr Mencinicopschi condamnă obiceiul de a fierbe mustul pentru a-l păstra mai mult timp. Prin fierbere sînt distruse enzimele şi vitaminele, iar mustul devine doar o băutură cu mult zahăr. Nici adăugarea de aspirină în must pentru a-l conserva nu este recomandată.100 g struguri
Calorii 60
Apă 75%
Proteine 2,1 g
Lipide 1,7 g
Glucoză 8 g
Fructoză 8 g
Potasiu 200 mg
Fibre 1 g
Vitamina C 3 mg
Caroten 15 microg
Citește pe Antena3.ro