x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Prunele sunt recomandate persoanelor anemice

Prunele sunt recomandate persoanelor anemice

10 Iul 2004   •   00:00

Prunele sunt fructe foarte hranitoare si gustoase, iar in plus au proprietati terapeutice recunoscute inca din Antichitate.

STELETA INDREI

Prunul este pomul fructifer cel mai frecvent cultivat in livezile din tara noastra. Aproape ca nu exista gospodarie in mediul rural care sa nu aiba un prun sau doi. Asa ca nu va ramane decat sa mancati prune, pentru ca ele va ajuta sa fiti mai sanatosi. Fructele proaspete contin circa 80% apa, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu s.a.), vitaminele A, B1, B2. "Valoarea nutritiva energetica a prunelor in stare proaspata este de 58-62 kcal la 100 g de pulpa, iar in stare uscata de 249 kcal", precizeaza dr. Ovidiu Bojor in volumul "Pledoarie pentru viata lunga".

LAXATIV NATURAL. Datorita proprietatilor diuretice, laxative si dezintoxicante, prunele proaspete se recomanda in constipatiile cronice. Si prunele uscate pot fi utilizate de persoanele care sufera de constipatii, dar acestea trebuie inmuiate in apa. Prunele sunt un bun laxativ si pentru cei care sufera de hemoroizi, dar sunt contraindicate celor care sufera de colita. Prunele amelioreaza starile inflamatorii ale ficatului, fiind decongestive hepatice. Pentru efectul laxativ sunt suficiente 8-20 de prune consumate crude, in special dimineata sau inainte de mese. Tot pentru combaterea constipatiei se recomanda cate un pahar cu suc de prune la inceputul mesei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă