x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pulsul medicinei - Apendicita, capricii şi vinovăţii

Pulsul medicinei - Apendicita, capricii şi vinovăţii

de Florin Condurateanu    |    20 Apr 2007   •   00:00

Operaţia de apendicită poate dura şi cinci minute, şi cinci ore pentru că, dacă apendicul nu se află la locul lui, ci este ascuns în spatele ficatului sau în alte cotloane ale abdomenului, chirurgului îi ia timp până îi descoperă ascunzătoarea.

În privinţa crizei de apendicită, medicina n-a ridicat complet cortina de pe toate aspectele, de exemplu, ştiinţa nu poate încă furniza o explicaţie temeinică cu privire la motivele care declanşează o apendicită acută. Totuşi, în lumea chirurgiei funcţionează un moto: "Mai bine să scoţi un apendice chiar nevinovat, decât să amâni intervenţia de îndepărtare a lui, riscând repetarea crizei mai violent şi cu pericol mai mare să apară o apendicită perforată".

Unul din importanţii chirurgi ai Spitalului Universitar, medic primar dr. Naumescu, intervine şi în cazurile de apendicită, fără să considere că aceasta este o operaţie minoră. Cu atât mai lăudabil, cu cât cunoscutul chirurg Naumescu face mari operaţii de stomac, de intestin, fiind un nume important şi în operaţiile artistice executate pe esofag.

Se zice totuşi că apendicul ar avea şi el un oarecare rol, făcând parte dintr-un lanţ de apărare imunitară. Însă organismul se poate dispensa de apendice şi când apar semne de apendicită mai bine chirurgul îl îndepărtează.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă