Este des întâlnită agitaţia unor tineri care aşteaptă să intre la examen şi îi apucă de emoţie durerea de burtă, încât trebuie să alerge la closet.
Stările emotive s-a dovedit că pot perturba funcţionarea intestinelor în aşa fel, încât, pe lângă durerile abdominale, unii să fie chinuiţi de constipaţii, alţii de diaree şi un număr important de combinaţia asta păguboasă constipaţie-diaree. Medicina a stabilit că un posibil diagnostic este sindromul de intestin iritabil.
Explică această boală prof. dr Alexandru Oproiu, şef de şcoală în gastroenterologie. Intestinul iritabil este o tulburare de funcţionare a intestinului gros, dar şi a intestinului subţire. Apare o durere în burtă, o durere difuză, şi ea neapărat are legătură cu scaunul. Există forma cu diaree, dar asta înseamnă că diareea înregistrează mai mult de trei scaune pe zi. Există şi forma cu constipaţie, dar constipaţia este denumită astfel doar dacă suferindul are mai puţin de trei scaune pe săptămână. Există, cum am arătat, şi forme care alternează diareea cu constipaţia.
O altă caracteristică este senzaţia resimţită de cel cu intestin iritabil de a se duce urgent la closet. Şi un alt semn de intestin iritabil este că omul simte că nu şi-a evacuat complet fecalele din intestin. O caracteristică a sindromului de intestin iritabil este că el se întinde pe o perioadă lungă de timp. Nu este un necaz care apare şi dispare rapid. Suferă de intestin iritabil oamenii introvertiţi, emotivi, care se gândesc mereu la boala lor şi care au groaza îmbolnăvirii de cancer. Medicina a demonstrat o legătură clară între intestinul iritabil şi stres, fie un stres cu emoţii pozitive, fie un stres cu emoţii negative. O altă caracteristică importantă este că neplăcerile date de intestinul iritabil apar doar ziua, când e stres, nu şi în timpul somnului.
Citește pe Antena3.ro