x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pulsul medicinei - Osteoporoza senilă

Pulsul medicinei - Osteoporoza senilă

de Florin Condurateanu    |    22 Mai 2008   •   00:00

Osteoporoza de tip 1 am văzut că e legată mai mult de menopauză şi afectează în special extremităţile oaselor, şi nu partea de mijloc.



Osteoporoza de tip 1 am văzut că e legată mai mult de menopauză şi afectează în special extremităţile oaselor, şi nu partea de mijloc.
Continuă descrierea osteoporozei prof. dr Andrei Firică, şeful Clinicii de ortopedie de la Spitalul Colentina. Osteoporoza de tip 1 trebuie tratată preventiv chiar de la debutul menopauzei, pentru a nu se ajunge la pierderea osoasă de 2%-3%. La începutul menopauzei este recomandat să se administreze estrogen, progesteron sau, dacă nu le suportă, se trece la calcitonină. Osteoporoza de tip 2 sau senilă apare la peste 70 de ani. De vină este rinichiul, care nu mai produce destulă vitamină D. Rău este că apare şi prea multă secreţie a glandelor paratiroide. În osteoporoza de tip 2 suferă tot osul şi extremităţile, dar şi zona de mijloc a oaselor. Pe locul întîi al neplăcerilor în osteoporoza de tip 2 se situează fractura de vertebre, pe locul al doilea, cea de col femural, iar pe locul al treilea, fracturile de bazin inferior. La osteoporoza de tip 1 şi 2, în menopauză, femeia trebuie să îşi asigure 1.000 mg de calciu pe zi şi vitamina D.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă osteoporoza