Virusul C are o incubaţie lungă, pană la 6 luni, ca şi virusul hepatitic B. Semnele hepatitei C fiind mai puţin evidente, 10%-15% dintre purtători fac o formă manifestă cu episod acut de hepatită. Au ochii galbeni, urina este inchisă, scaunul decolorat, iar ei resimt o oboseală. Dar majoritatea, adică 85%-90%, face hepatita acută C pe picioare.
După etapa acută de hepatită cu virus C, 80% dintre pacienţi răman purtători de virus C şi numai 20% se debarasează de virusul C, după episodul acut de hepatită.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul general al Institutului de boli infecţioase "M. Balş", explică necazurile legate de virusul hepatic C. Din numărul de hepatite C, 60%-80% dintre pacienţi răspund favorabil tratamentului la inceputul lui. Dar 50% dintre cei care au răspuns bine la terapie recidivează după 6 luni.
Tratamentul impotriva virusului C nu vizează doar atacul la virus, ci se adresează şi inflamaţiei din ficat. De aceea, sunt trataţi chiar pacienţii care recidivează. La tratament se adaugă şi un medicament special, cu misiunea de a limita fibroza in ficat.
Citește pe Antena3.ro