x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Răcelile de vară

Răcelile de vară

de Steluta Indrei    |    08 Iul 2008   •   00:00

Un adult suferă în fiecare an două-cinci episoade de răceală. Unele dintre acestea au loc inclusiv vara. Chiar dacă temperaturile sînt crescute, virusurile care provoacă răceli sau viroze circulă şi în sezonul cald

Un adult suferă în fiecare an două-cinci episoade de răceală. Unele dintre acestea au loc inclusiv vara. Chiar dacă temperaturile sînt crescute, virusurile care provoacă răceli sau viroze circulă şi în sezonul cald. Totuşi răcim mai rar vara decît iarna, pentru că, sub acţiunea razelor ultraviolete sintetizăm mai multă vitamina D, ceea ce ne protejează de viroze. Însă, fie vară, fie iarnă, nu scăpăm de simptomele sîcîitoare ale răcelilor. Ba chiar vara suportăm mai greu durerile de gît, nasul înfundat, febra, tusea.

Cum pot fi calmate aceste simptome a explicat profesorul doctor Ronald Eccles, directorul Centrului pentru răceală şi gripă din cadrul Universităţii Cardiff (Marea Britanie). El a oferit explicaţiile în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc în Germania, la fabrica Bayer Aspirin din Bitterfeld. Cu această ocazie, prof. dr Ronald Eccles a prezentat concluziile celui mai recent studiu privind tratamentul întregului spectru de simptome ale răcelilor.

Potrivit studiului coordonat de profesorul Eccles, cel mai eficient tratament al virozelor este combinaţia de aspirină şi vitamina C. "Am observat că simptomele cele mai neplăcute ale răcelilor, precum durerile de cap, de gît şi de muşchi, febra, tusea, au fost reduse cu ajutorul aspirinei. Acest medicament în formula originală, folosit de peste o sută de ani, s-a dovedit cel mai eficient şi mai sigur în tratarea răcelilor", ne asigură prof. dr Ronald Eccles. El recomandă aspirina efervescentă, care este mai blîndă cu stomacul şi are acţiune mai rapidă decît tabletele standard.

Profesorul Karsten Schror de la Institutul de farmacologie din Düsseldorf, prezent şi el la eveniment, a spus că "acidul acetilsalicilic – substanţa activă din aspirină – are proprietăţi analgezice, antipiretice şi antiinflamatoare". Astfel se explică eficienţa în tratarea durerilor, febrei şi procesului inflamator. Întrebat despre efectele nedorite ale acidului acetilsalicilic, prof. Schror a afirmat că această substanţă activă are un timp redus de contact cu mucoasa stomacului, motiv pentru care este bine tolerată de tractul gastrointestinal. Aspirina trece rapid prin stomac, este dizolvată în duoden şi în aproximativ 15 minute este preluată în circuitul sangvin.

×
Subiecte în articol: sanatatea noastra