Bauturile indulcite, diabetul si obezitatea formeaza un triunghi periculos. O echipa de cercetatori americani demonstreaza mecanismul prin care marii bautori de racoritoare risca sa faca diabet.
MAGDA MARINCOVICI
Doctorul Franck Hu de la Universitatea din Boston, statul Massachusetts, si echipa sa au ajuns la rezultate ce par sa nu mai lase loc nici unei sperante consumatorilor de cursa lunga de bauturi indulcite.
Studiul echipei doctorului Fanck Hu arata ca marii bautori de racoritoare carbogazoase prezinta un risc de diabet care creste cu peste 83%, comparativ cu persoanele care nu sunt amatoare de asemenea lichide.
STUDIU. Peste 90.000 de femei sanatoase au fost urmarite timp de opt ani. Cercetatorii au observat ca femeile cele mai solide erau acele femei care in fiecare zi isi luau doza de racoritoare carbogazoase indulcite. Si aceleasi femei prezentau un risc foarte mare de diabet de tip II (diabetul insulinodependent). Trebuie reamintit ca diabetul si obezitatea creeaza un tandem fatal, care intra in categoria flagelelor care ataca populatia planetei. Se estimeaza ca exista peste 150 de milioane de persoane cu diabet tip II in lume si este de asteptat ca numarul lor sa se dubleze in urmatorii 25 de ani.
Din cauza complicatiilor severe ale diabetului tip II, precum si costurilor pe care le implica, Federatia Internationala de Diabet (FID) face apel pentru sporirea eforturilor de prevenire a acestei boli. Atentie, 80-90% dintre persoanele cu diabet tip II sunt supraponderale sau obeze, iar excesul ponderal este cel mai important factor de risc modificabil pentru aparitia diabetului tip II.
Citește pe Antena3.ro
ALERTA. Acest studiu se vrea un semnal de alarma asupra pericolului diabetului care vizeaza nu numai femeile, dar deopotriva barbatii si mai ales copiii.
ESTIMARI
Doctorul Nicoleta Mindrescu, medic primar la Institutul de Boli de Nutritie "N. Paulescu", spune ca in tara noastra nu sunt statistici privind numarul obezilor. Unele estimari reiesite pe baza unor studii epidemiologice indica faptul ca 32% din populatie este supraponderala si 21% obeza.Una dintre metodele prin care aflam daca avem o greutate sanatoasa este verificarea IMC (indicele de masa corporala), care se calculeaza facand raportul dintre greutate (kilograme) si patratul inaltimii (metri).
O alta metoda este talia. Ea reprezinta un semnal cand trece de 88 cm la femei si de 102 cm la barbati.