x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Raguseala incapatanata

Raguseala incapatanata

14 Apr 2006   •   00:00

Raguseala este si ea o capcana. Multi o iau in deradere cum ca e un mizilic si adesea ea ar trece chiar de la sine. Dar oamenii trebuie sa fie convinsi ca o raguseala care se incapataneaza sa nu treaca, chiar daca o tratezi si se tine scai de om mai mult de trei saptamani, trebuie privita cu atentie, investigata, fiindca aceasta raguseala trenanta poate ascunde afectiuni grave si am numi astfel cancerul de laringe.

Explica raguseala sub toate aspectele asistent universitar doctor Corina Mella, medic ORL-ist la Clinica de ORL a Spitalului Sf. Maria.

Cauze

Raguseala poate avea cauze multe, dar pe primul loc se situeaza virozele care dau inflamatii pe corzile vocale, ajungandu-se si la inflamatii cronice. Dar raguseala poate aparea si in urma unui efort vocal exagerat. Cand in urma tipatului, scandarilor la meci, certurilor cu voce la maxim se petrec mici rupturi la nivelul muschiului, care pun in miscare coarda vocala, insotindu-se acestea si de inflamatii, dar in urma unui efort vocal prea puternic se poate sparge si un vas si se ajunge la raguseala. Laringitele, care provoaca in mare parte raguselile, sunt inflamatii pe corzile vocale care dau o senzatie suparatoare, o senzatie de corp strain in gat. Omul simte nevoia sa-si dreaga vocea si atunci cand isi drege vocea si nu tuseste, de fapt se petrece o scuturare usoara care curata de secretii corzile vocale, dar asta pentru putin timp. La fumatori, pe corzile vocale apar modificari ce pot duce pe parcursul anilor chiar la cancer. De regula, pe corzile vocale ale fumatorilor inveterati se depune un fel de mazga care le ingroasa vocea si o face o voce dogita. Raguseala poate aparea brusc in urma unui efort vocal intens, tipete, huiduieli la meci, cantat exagerat, dar raguseala poate aparea brusc si in laringitele acute, care sunt episoade trecatoare instalate si ele brusc.

Dar raguseala poate sa se instaleze lent, treptat, si daca dupa trei saptamani de tratament raguseala se prelungeste, este un semnal de alarma, existand posibile boli grave precum cancerul. Raguseala lenta, treptata apare, bineinteles, si la fumatori. Este important de subliniat ca, la aparitia raguselii, suferinzii trebuie sa se adreseze medicului, cu atat mai mult cu cat raguseala persista. Profesionistii vocali, adica solistii vocali, profesorii, oratorii, oamenii de televiziune sunt cei care simt cea mai mica modificare a vocii, dar totodata ei isi suprasolicita corzile vocale. Important este ca ei vin rapid la medic. Reamintim ca in gat exista o pereche de corzi vocale nu mai lungi 2-2,5 cm ce sunt unite in partea din spate. Fiecare este prevazuta cu un cartilaj care misca aceste corzi vocale in plan orizontal, apropiindu-le si departandu-le. Dar aceste corzi vocale au si o miscare fina in plan vertical, de fapt miscarea mucoasei corzilor. Aceasta miscare fina avand frecventa tonului vocii. Daca un barbat vorbeste cu frecventa de 200 de hertzi, mucoasa de pe corzile lui vocale se misca cu 200 de hertzi, iar daca femeia vorbeste cu 400 de hertzi, mucoasa ei se deplaseaza in plan vertical cu 400 de hertzi. Orice ingrosare a corzii vocale e sesizata de ORL-ist cu videostroboscop. Acest aparat surprinde modificarile fine ale mucoasei ce perturba miscarile in plan vertical, aceste modificari neputand fi vazute cu ochiul liber. De regula, aceste schimbari in tonul vocii se inregistreaza la cantareti.

Chisturi

Un cancer de laringe in faza de inceput nu se opereaza si corzile sunt tratate cu raze, astfel ca ele se curata foarte bine prin iradiere. Omul raguseste si pe corzi apare o mica formatiune care nu e cancer. Aceasta mica leziune se extirpa cu endoscopul si corzile vocale in cateva zile revin la normal. Dupa aceasta interventie endoscopica, omul nu trebuie sa vorbeasca un numar de zile, dar trebuie sa urmeze un tratament cu medicamente antiinflamatoare, dupa cum trebuie sa se supuna si unor exercitii pentru voce. Acesti noduli vocali pe corzi, chisturi, sunt extirpati si lasa coarda curata, usor de recuperat. Aceste chisturi nu sunt de regula canceroase. Nodulii vocali nici nu se opereaza de fapt. Ei sunt un fel de bataturi aparute pe partea laterala a corzilor si acesti noduli vocali se trateaza in principal prin repaus vocal. La odihna corzilor vocale se asociaza medicamente antiinflamatoare si injectii cu insulina. Daca insa bolnavul vorbeste mult si nu isi pune in repaus corzile vocale, nodulii vocali reapar. Prin trecerea timpului, acesti noduli recidivanti, se fibrozeaza si atunci ei trebuie indepartati chirurgical. Pentru a preveni recidivele nodulilor vocali se fac exercitii de vorbire pentru a reusi sa vorbesti intr-un anume fel. In primul rand se vizeaza o respiratie corecta. Apoi exercitiile isi propun sa foloseasca cavitatile de rezonanta ale fetei, fiindca sunetul se formeaza in corzile vocale, dar el este amplificat in nas, in gura, in faringe, in sinusuri, in oasele fetei. Cand omul simte vibratia vocii in oasele fetei, inseamna ca vorbirea lui e corecta.

VOCI PLACUTE. Cei care au cavitati de rezonanta mare in zona capului, care au sinusuri mari prezinta si voci profunde, cu timbru placut. Vocea la profesionistii vocali trebuie incalzita inainte de a canta, inainte de a tine discursuri, de fapt asa cum isi incalzesc muschii sportivii. Raguseala din laringite se trateaza ca o infectie cu medicamente antiinflamatoare, cu antibiotice si lichide caldute. Dar cel mai important este repausul vocal. Vorbitul mentine inflamatia corzilor. Asa se trateaza laringitele acute. Utili sunt si aerosolii facuti zilnic timp de 7-10 zile. Laringitele cronice sunt cele care dureaza peste trei saptamani. Ele sunt supravegheaza de catre medicul ORL-ist.

FACTORI DE RISC. Laringitele cronicizate au factori predispozanti, de exemplu: fumatul, alcoolul, refuzul gastro-esogafian, munca in mediul toxic etc. Toate aceste cauze trebuie depistate si eliminate. Se folosesc si niste medicamente numite reversori, de fapt niste vitamine antioxidante, vitaminele A, E si C, care ajuta mucoasa sa se refaca. Trebuie evidentiat faptul ca pentru sanatatea gatului nu trebuie sa mancam sau sa bem fierbinte, dar nici rece si nu trebuie sa bem lichide acidulate sau sa mancam piperat. Obiceiul de a bea ceaiuri fierbinti pentru raceala este o eroare, ceaiurile prea fierbinti n-au facut bine niciodata. Acestea trebuie baute caldute.

×