x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Raguseala incapatanata

Raguseala incapatanata

18 Iun 2004   •   00:00

Unii bagatelizeaza raguseala, “am baut o bere mai rece si vorbesc gajait“.

FLORIN CONDURATEANU – Pulsul medicinei

E adevarat ca raguseala le voaleaza glasul multora, de exemplu dupa niste huiduieli zdravene, suporterii din peluze si-au pus vocea pe “butuci“, ORL-istii numesc aceste situatii, cand se suprasolicita vocea, “traumatisme vocale“.

Sef de lucrari doctor Codrut Sarafoleanu, seful Clinicii ORL de la Spitalul “Sf. Maria“, atrage atentia ca orice raguseala care se incapataneaza sa nu treaca peste trei saptamani trebuie sa fie un semnal de alarma si sa-l trimita pe suferind la ORL, fiindca in spatele acestei raguseli persistente se pot ascunde cancere de laringe, polipi pe corzile vocale, laringite cronice si este foarte important sa se intervina cat mai devreme. Laringele este organul care ne ajuta sa respiram, dar sa si vorbim. Traseul respiratiei este urmatorul: nas-rinofaringe-laringe-trahee-bronhiile plamanilor. De fapt si marul lui Adam face parte din laringe, el este un cartilaj sub forma unei carti deschise. Laringele e prevazut cu o glota care-l astupa, impiedicand alimentele sa patrunda in trahee. Laringele lucreaza impreuna cu faringele.

Tutunul, poluarea, noxele, efortul vocal prea mare duc la acele laringite hiperplazice cronice, adica se ingroasa mucoasa laringelui, se depune ceva pe ea, se ingroasa si invelisul corzilor vocale. Coarda vocala nu este mai lunga de doi centimetri, iar grosimea ei este de cativa milimetri, dar in ele se regasesc multe structuri complexe. Cele doua corzi vocale trebuie sa vibreze perfect simetric. Corzile vocale trebuie sa fie perfect netede si de aceea acele mansoane de gelatina asezate pe corzi trebuie curatate, polipii, depunerile de nodului trebuie indepartati si ORL-istul trudeste sub microscop pentru a lucra cu precizie de milimetri. Dr. Codrut Sarafoleanu practica si acea endoscopie de contact prin care endoscopul special lipit de mucoasa descopera cancerul in fazele incipiente. Cancerul de laringe nu doare decat tarziu, asta ca semnalul de alarma este o raguseala trenanta.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă