x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Razboiul din noi

Razboiul din noi

27 Feb 2004   •   00:00

O cumplita panda si infrunta nemiloase se desfasoara permanent in corpul omului.

Bombardamentul cu virusi, bacterii, paraziti, dar si cu deviatii in comportamentul celulelor, care cateodata devin rebele si rod canceros organismul, ei bine acestui bombardament ii riposteaza sistemul imunitar, acele osti de aparare ale organismului. Mai multe transe se afla in calea agresorilor, care riposteaza la invazia oricarui atacator indiferent de mijloacele de lupta ale aceluia, apoi sistemul imun specific de la nivelul fiecarui organ, de tip umoral, de exemplu, cu prezenta in sange a anticorpilor. Ca sa nu mai amintim de celulele killer care ucid agresorii.

Profesorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase "M. Bals", explica o secventa de infruntare, cea cu celulele canceroase. Fiecare celula a fost programata de Ceruri sa aiba o viata si la un moment dat sa moara, apoptoza se numeste. Aceasta ursita este controlata de alte celule. In timpul unui astfel de filtru, celulele controloare constata ca unele celule n-au murit la sorocul programat si ele sunt luate la intrebari. Cu atat mai mult cu cat aceste celule razvratite nu numai ca refuza sa moara, ba se mai si inmultesc nebuneste, ele sunt celule canceroase. Atunci sunt urgent mobilizate comandourile de celule killer, care incearca sa lichideze celulele rele si incepe razboiul, uneori castigat din pacate de celulele maligne, fiindca ostenii imunitatii nu sunt prea vigurosi. Va dati seama ce tumult se petrece in interiorul organismului omenesc! Si un alt exemplu: prin sange analizele depisteaza uneori anticorpi ce au aparut ca replica la prezenta unui agresor.

Daca insa boala nu s-a declansat, acesti anticorpi raman in sange, doar ca stare de veghe, ei nu sunt soldati combatanti fiindca nu exista lupta, sunt doar pe post de santinele. Niste analize complexe depisteaza ca uneori anticorpii sunt prezentI, dar nu este razboi cu inamicii, ci au fost pusi pe fuga candva. Ca urmare, pacientului nu i se da nici un tratament. Dar analizele acelea sofisticate pot depista si ca anticorpii se afla in plina lupta cu virusii, bacteriile si atunci se prescriu medicamente.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă