x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Recomandare - Ispitele mesei de Craciun

Recomandare - Ispitele mesei de Craciun

de Georgeta Licsandru    |    22 Dec 2006   •   00:00
Recomandare - Ispitele mesei de Craciun

Cozonacul, toba, sarmalele si friptura fac deliciul mesei de Craciun. Nutritionistii ne atrag atentia sa nu facem excese. Cuvintele de ordine sunt moderatia si varietatea, altfel spus - din toate cate putin.

Evitati abuzul de alimente bogate in grasimi. Cozonacul, toba, sarmalele si friptura fac deliciul mesei de Craciun. Nutritionistii ne atrag atentia sa nu facem excese. Cuvintele de ordine sunt moderatia si varietatea, altfel spus - din toate cate putin.

Aroma portocalelor, vinul fiert cu scortisoara, aburii cozonacului fierbinte ne atata simturile de fiecare data cand vine Craciunul. De pe masa de sarbatoare ne ispitesc alimente mai bogate in calorii, in grasimi, dulciurile rafinate. Sunt delicatesele Craciunului despre care e bine sa stim ca cresc nivelul colesterolului, provoaca tulburari ale ficatului si vezicii biliare, agravarea unui diabet zaharat.

De aceea, cuvantul de ordine la masa de sarbatoare este cumpatarea. Cu atat mai mult trebuie sa fim cumpatati daca venim dupa o perioada de post. Alimentele de post sunt mai putin satioase. In cele 40 de zile ale postului am mancat mai putin si mai des, iar aportul caloric a fost mai scazut. Renuntarea la dieta de post si trecerea la alimentele de origine animala trebuie facute progresiv. Produsele animale au o mai mare valoare nutritiva, dar in acelasi timp si mai multe toxine, pentru eliminarea carora este nevoie de un efort suplimentar din partea organismului. Cozonacul, produsele de patiserie, dulciurile cu multa frisca sunt foarte satioase, iar din cauza grasimilor pot provoca indigestii, colici biliare. Pentru a evita crizele biliare provocate de consumul in exces al alimentelor grele si al bauturilor e bine ca intre mese sa mancam fructe si legume crude.

CALORII. Nici caloriile nu sunt de neglijat la masa de Craciun: 100 g untura de porc contin 927 calorii, ciocolata cu lapte - 604, costita de porc - 390, lebarvurstul - 349, carnatii - 374, carnea de porc - 340 de calorii, toba - 200. "Ar fi bine sa o luam progresiv cu bunatatile in ziua de Craciun. Incepem cu o salata de cruditati, apoi mancam putin din antreuri. Pentru a usura digestia langa friptura de porc putem sa punem cateva muraturi", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Instititutului de Cercetari Alimentare.
La munte - Cu sosete si manusi din lana

Frig, vant, umiditate. Atentie la degeraturi. Sunt avertismentele specifice sezonului. Ele revin in actualitate mai ales daca plecati la munte cu copiii si bunicii. Persoanele cu piele sensibila, care stau timp indelungat la frig, sunt cele mai expuse riscului degeraturilor. Primii vizati de degeraturi sunt copiii si varstnicii. La temperaturi foarte scazute, mainile si picioarele vor fi protejate cu manusi si ciorapi din lana. Si daca temperatura in camera nu e tocmai confortabila, sosetele din lana pot fi pastrate chiar si in timpul noptii. E bine sa stim cum recunoastem degeraturile.

SIMPTOME. La inceput, pielea se coloreaza rosu-violet, pe zona afectata creste temperatura si se umfla. Apoi, leziunile dau senzatia de furnicaturi si devin dureroase. Se fisureaza, ulcereaza si pot oricand sa se infecteze. In majoritatea cazurilor, ele dispar in doua-trei saptamani, dar reapar in forme mai severe.

GESTURI. Pentru a preveni complicatiile va fi evitata apropierea brusca de surse de caldura: radiator, foc. Un asemenea gest este echivalent cu a arde pielea deja afectata de ger. De asemenea, masajul nu face decat sa agraveze ranile. Doar incalzirea treptata a zonelor degerate cu mainile altei persoane sau baia cu apa calduta amelioreaza simptomele. Pot da rezultate bune antiinflamatoarele sub forma de pudra sau produsele cicatrizante locale. Vor fi evitate hainele si incaltamintea stramte, care impiedica circulatia sangelui. Incaltamintea, sosetele, manusile ude vor fi schimbate imediat. Pentru a proteja pielea, atat copiii, cat si adultii vor folosi produse care impiedica deshidratarea. Sunt produse pe baza de ceara de albine, lanolina, uleiuri vegetale si animale, parafina, vaselina, ceramide. (Magda Marincovici)
INFO

STRES. Un sondaj al Asociatiei americane de psihologie a aratat ca femeile sunt mai stresate in preajma sarbatorilor decat barbatii. "Femeile se ocupa de cumpararea cadourilor, de organizarea petrecerilor, de pregatirea mesei de sarbatoare. 44% dintre femei afirma ca sunt stresate din cauza lipsei timpului, dar si a banilor necesari pentru achizitionarea cadourilor. Intrebate ce si-ar dori sa faca de sarbatori, acestea spun ca ar vrea sa stea acasa, in fotoliu, in fata televizorului sau sa citeasca o carte", arata psihologul american Ross Newman.

NASTERI. Fiecare al treilea copil se naste dintr-o intamplare: fie mama a uitat sa ia pilula contraceptiva la timp, fie s-a rupt prezervativul, arata cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh (Scotia). 60% dintre femeile incluse in studiu afirma ca au vrut un copil, 10% nu si-au planificat sa aiba un copil si pentru aproximativ 30% dintre ele, sarcina a fost o intamplare. "Trebuie sa le convingem pe femeile care nu isi doresc copii sa foloseasca metode de contraceptie cu actiune de durata - steriletele", arata cercetatorii scotieni. (Georgeta Licsandru)
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă