Recomandările periculoase despre tratamentul pentru COVID-19 au determinat acordarea de asistență medicală de urgență și decesul a mii de persoane, arată un studiu din American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, citat de DPA.
O echipă formată din cercetători din Australia, Japonia şi Thailanda, a analizat date din lunile decembrie 2019 şi aprilie 2020.
Circa 800 de persoane au murit după ce au consumat substanţe alcoolice foarte concentrate pentru a se dezinfecta, iar 5.900 de oameni au fost spitalizați după ce au consumat metanol, 60 dintre aceștia pierzându-şi vederea.
Alte informaţii, care au circulat pe site-uri indiene, i-au determinat pe mulți să bea urină de vacă sau să mănânce bălegar pentru a se proteja de infecţie.
În Arabia Saudită consumul de urină de cămilă a fost promovat drept leac împotriva coronavirusului.
Studiul a analizat date din 87 de ţări, în 25 de limbi, și a constatat că unele persoane din Asia şi angajaţi din sistemul sanitar au fost stigmatizaţi şi s-au confruntat cu abuzuri verbale şi fizice.
Oamenii de ştiinţă au cerut guvernelor şi organizaţiilor internaţionale să monitorizeze mai bine informațiile eronate din mediul online şi să coopereze cu companiile de social media pentru a difuza date corecte.