x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Regimul Atkins

02 Iun 2005   •   00:00

Regimul Atkins, extrem de pretuit de vedetele de la Hollywood doritoare sa slabeasca intr-un timp record, este adus la bara de catre Consiliul european al informatiei privind alimentatia. Cu cateva argumente "grele", acest for da o lovitura fatala celebrei diete de slabit.

  • de MAGDA MARINCOVICI
  • VIATA SANATOASA

  • VEDETA. Catherine Zeta Jones, un star care are o silueta de invidiat gratie regimului doctorului Atkins
    Regimul Atkins permite consumul de alimente grase fara restrictii. Asta inseamna ca regimul Atkins nu interzice untul, toate tipurile de carne, pestele, ouale, lactatele. In schimb, acelasi regim exclude din alimentatie dulciurile: produsele indulcite, dar si painea, pastele, orezul si feculii. Legumele, dar in mod special fructele sunt respinse aproape in totalitate.

    Trebuie spus ca regimul Atkins este inca la moda printre vedetele de la Hollywood. Daca trebuie sa scape peste noapte de mai multe kilograme spre a atrage privirile la cine stie ce reuniune mondena sau pentru a primi rolul ravnit, vedeta cu pricina apeleaza la solutia numita regimul Atkins. Pierderile de kilograme cu ajutorul acestui regim sunt spectaculoase. Nu atat prin numarul kilogramelor eliminate, cat mai degraba prin rapiditatea cu care atingi greutatea dorita. Si totusi o autoritate in materie aduce dovezi care practic scoate din literatura de specialitate acest regim de slabit.

    DESHIDRATARE. Chiar daca scaderea in greutate este vizibila, slabirea corespunde intr-o mare masura nu reducerii stratului de grasime, ci a cantitatii de apa. De fapt, reducerea pana la renuntare a hidratilor de carbon provoaca printr-un mecanism complicat epuizarea rezervelor de glicogen, care provoaca deshidratarea accentuata.

    INFOMETARE PERICULOASA. Cand rezervele de glicogen se apropie de sfarsit, organismul apeleaza la grasimi pentru a-si produce energia necesara functionarii. Dar cum aportul de hidrati de carbon este minim, arderea grasimilor este asociata cu producerea de corpi cetonici. In exces, aceste elemente provoaca ameteli si oboseala. In paralel, ei contribuie la scaderea poftei de mancare. Acesta este si mecanismul care explica de ce acest regim lasa libertatea de a manca dupa propriul plac anumite alimente.

    BOLI CARDIOVASCULARE. Regimul Atkins este unul bogat in grasimi, in special in grasimi saturate, despre care este cunoscut ca favorizeaza bolile cardiovasculare. De asemenea, fiind bogat in proteine, acest regim suprasolicita rinichii pentru eliminarea toxinelor proteice. Sarac in cereale, legume, fructe, regimul Atkins poate induce scaderea nivelului de vitamine, antioxidanti si fibre. Or, acestea joaca un rol protector impotriva unor boli severe: cancere, boli de inima.

    PERICULOS
    Un regim de slabit bun este cel prin care se reuseste mentinerea greutatii dobandite. In cazul persoanelor care au urmat regimul Atkins, acestea scapa mult mai repede de kilogramele incomode, comparativ cu celelalte diete caracterizate prin diminuarea aportului lipidic. Dar si acest avantaj esential al regimului Atkins dispare rapid in favoarea altor diete care se dovedesc mai utile in timp. Este si motivul pentru care multe persoane il abandoneaza. Concluzia este categorica: Regimul Atkins este periculos pentru sanatate.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă regimul atkins