x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Regimul mediteranean

Regimul mediteranean

de Magda Marincovici    |    30 Mai 2007   •   00:00
Regimul mediteranean

Este o dietă gustoasă, aromată, uşoară. Dar mai cu seamă regimul mediteranean este sănătos. Dacă pănă acum i se atribuiau calităţi de dietă protectoare a inimii, mai nou, cercetătorii americani susţin că reduce la jumătate riscul de bronhopneumopatie cronică obstructivă.

Dietă - Peşte, legume şi fructe pentru plămăni sănătoşi

Este o dietă gustoasă, aromată, uşoară. Dar mai cu seamă regimul mediteranean este sănătos. Dacă pănă acum i se atribuiau calităţi de dietă protectoare a inimii, mai nou, cercetătorii americani susţin că reduce la jumătate riscul de bronhopneumopatie cronică obstructivă.

Un studiu publicat recent in revista Thorax, semnat de un grup de cercetători de la renumita Şcoală pentru sănătate publică Harvard din Boston (SUA), susţine că regimul alimentar bogat in fructe, legume şi peşte ne protejează de bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC), boală caracterizată prin insuficienţă respiratorie. In acest sens, Raphaelle Varraso şi colaboratorii lui au folosit informaţiile furnizate de Health Professionals Follow-Up Study, aplicate unui eşantion format din 42.917 persoane intre 40 şi 75 de ani, monitorizate aproximativ 11 ani. Cercetătorii americani au analizat datele furnizate de chestionare.

CHESTIONAR. In principal, intrebările au vizat obiceiurile alimentare ale subiecţilor şi căt de mult se apropie acestea de regimul mediteranean, considerat ca fiind cel mai eficient protector al sănătăţii, comparativ cu dietele occidentale bogate in cereale rafinate, alimente pregătite prin prăjire, dulciuri şi băuturi carbogazoase. Cu căt avem o alimentaţie mai apropiată regimului mediteranean, cu atăt riscurile de a ne imbolnăvi de BPOC sunt mai mici. Autorii studiului spun că, respectănd principiile alimentare ale acestui regim, pericolul de BPOC se reduce cu 50%. Iar copiii care beneficiază de regimul mediteranean sunt mult mai protejaţi de riscul de a se imbolnăvi de astm şi rinită alergică, comparativ cu micuţii care nu sunt hrăniţi cu peşte, fructe şi legume proaspete, sub formă de salate, cu oţet de vin, ulei de măsline, lămăie şi condimente specifice spaţiului mediteranean. In schimb, regimul occidental, bazat pe carne şi grăsimi saturate, dulciuri rafinate, contribuie la sporirea riscului de BPOC.

VITAMINA C. Concluziile acestui studiu confirmă efectul benefic al antioxidanţilor, in special al vitaminei C, in lupta contra BPOC. Pe de altă parte, autorii studiului condamnă regimul occidental cu multă carne procesată industrial, produse in care fabricanţii sunt extrem de generoşi cu nitriţii, care sunt extrem de nocivi. Potrivit cercetătorilor americani, nitriţii generează compuşi care contribuie la degradarea treptată a funcţiilor plămănilor.

Evident, respectarea dietei mediteraneene nu ne scapă de pericolul BPOC, dacă nu renunţăm la fumat şi nu avem un program zilnic de exerciţii fizice.

Vedetă

La ora actuală, toate studiile susţin că regimul mediteranean este vedetă. Este indicat la orice vărstă, mai ales persoanelor sedentare, in vărstă, predispuse la supraponderalitate. Asociat cu exerciţii fizice, regimul mediteranean scade frecvenţa cancerului, a bolilor de inimă, a diabetului. Acest regim include uleiuri vegetale, brănzeturi din lapte de capră, peşte şi fructe de mare, iar desertul format exclusiv din fructe: ananas, mango, portocale. Acestea conţin o cantitate suficientă de fibre pentru a asigura eliminarea naturală a toxinelor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă regimul mediteranean