x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Reguli pentru hipertensivi

Reguli pentru hipertensivi

de Florin Condurateanu    |    25 Feb 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Conferentiar doctor Daniela Bartos, sefa sectiei de medicina interna de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, atrage atentia ca hipertensivul trebuie sa fie foarte atent cu sararea mancarii.
Nu e vorba totusi de o restrictie severa de sare, caci atunci s-ar elimina si alimentele care contin clorura de sodiu, iar asta nu se intampla. Dintre alimentele care contin sare fac parte laptele, morcovii, telina, ridichile. De asemenea, hipertensivul trebuie sa evite consumul de alcool, fiindu-i permis sa bea doar 50 ml de alcool zilnic. Hipertensivul trebuie sa se lase si de fumat, fiindca nicotina produce vasoconstrictie si vasele isi micsoreaza diametrul de trecere sporind tensiunea arteriala.
Hipertensivul trebuie sa evite grasimile animale in exces, sa uite ca exista slanina, dupa cum cel cu tensiune arteriala peste limita admisa de 14 cu 9 trebuie sa-si controleze periodic colesterolul. Bolnavul de hipertensiune, daca tine in echilibru tensiunea, poate duce o viata normala, activa. Ii este recomandat un efort fizic moderat, adica mers pe jos, usoare alergari si gimnastica.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă