x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Respiraţie "curată"

Respiraţie "curată"

13 Aug 2008   •   00:00
Respiraţie "curată"

CAMPANIE ● Cît de sănătos este zîmbetul tău?
Clinica stomatologică Velvet Dental şi www.sfatulmedicului.ro iniţiază campania "Cît de sănătos este zîmbetul tău?", împreună cu Jurnalul de Sănătate, Jurnalul Naţional, TVR 2, Europa FM şi NewsIN, parteneri media în campanie. Doctorul Lucian Claudiu Fătu de la Clinica Velvet Dental ne oferă răspunsuri referitoare la halena fetidă bucală sau respiraţia urât mirositoare.CAMPANIE ● Cît de sănătos este zîmbetul tău?
Clinica stomatologică Velvet Dental şi www.sfatulmedicului.ro iniţiază campania "Cît de sănătos este zîmbetul tău?", împreună cu Jurnalul de Sănătate, Jurnalul Naţional, TVR 2, Europa FM şi NewsIN, parteneri media în campanie. Doctorul Lucian Claudiu Fătu de la Clinica Velvet Dental ne oferă răspunsuri referitoare la halena fetidă bucală sau respiraţia urât mirositoare.

  • Jurnalul Naţional: Ce este halena bucală?
Dr. Lucian Claudiu Fătu:  Mai mult de 90 milioane de oameni, la nivel global, suferă de halenă cronică sau respiraţie urît mirositoare. În majoritatea cazurilor, aceasta este generată de gingii şi limbă.

  • Ce cauzează respiraţia urît mirositoare?
Deşi pot exista cîteva excepţii, în majoritatea cazurilor, halena îşi are originea în cavitatea bucală. Este cauzată de bacteriile din cavitate care descompun produsele alimentare greu de digerat, precum şi de degradarea acestora. Din acest proces rezultă compuşi sulfurici care emit un miros dezagreabil.
Tipul de bacterie care iniţiază acest proces are nevoie de un mediu lipsit de oxigen, drept pentru care se găsesc în zone dificil de atins, cum ar fi şanţurile gingivale şi fisurile din limbă. În anumite cazuri, mirosul poate fi cauzat de o boală cum ar fi diabetul sau de o problemă a sinusurilor, a faringelui, a plămînilor sau a stomacului. Ca urmare, primul pas pentru rezolvarea problemelor legate de respiraţia urît mirositoare este efectuarea unui consult stomatologic. Există şi o serie de alţi factori care pot cauza halena: tutunul, alcoolul, apa de gură cu conţinut de alcool, usturoiul, ceapa, mîncarea condimentată, foamea şi gura uscată. Respiraţia urît mirositoare poate apărea şi la persoane care au o infecţie medicală, o boală a gingiilor, diabet, insuficienţă renală sau insuficienţă hepatică. Xerostomia (gura uscată) şi tutunul contribuie şi ele la această problemă. Pacienţii care suferă de cancer şi care parcurg terapia cu raze pot experimenta senzaţia de gură uscată.

Consult stomatologic

  • Ce se poate face pentru a elimina respiraţia urît mirositoare?
Dacă este evident că vinovate sînt bacteriile, prima linie de apărare este constituită din metodele de reducere a acestora. De aceea, dacă aveţi respiraţie urît mirositoare, trebuie să solicitaţi un consult stomatologic complet, care include un consult parodontal. Dacă vă păstraţi cavitatea bucală cît mai curată posibil, faceţi un pas înainte în eliminarea bacteriilor. De fapt, acest proces de curăţare poate fi considerat o "dezinfecţie a întregii cavităţi bucale", cu accent pe toate zonele în care pot exista bacterii. De asemenea, este foarte important să păstraţi o igienă orală adecvată, care implică, spre exemplu, periajul dinţilor şi utilizarea aţei dentare de cel puţin două ori pe zi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă mirositoare